Home » OBAVEŠTENJA » Tužba radi poništavanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene JKP Beograda
Tužba radi poništavanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene JKP Beograda

Tužba radi poništavanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene JKP Beograda

Beograd, 16.04.2019.- Granski sindikat komunalne delatnosti Beograd Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ pokrenuo je pred Višim sudom u Beogradu tužbu radi poništavanja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u javno komunalnim preduzećima grada Beograda.

Poseban kolektivni ugovor za javna preduzeća u komunalnoj i stambenoj delatnosti, potpisan tokom 2018. godine, sa Aneksom sedam meseci kasnije, potpisan je nezakonito od strane tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog i predstavnika Gradskog sindikata javnih, saobraćajnih i komunalnih delatnosti, Sindikata „Nezavisnost”, Beogradske unije sindikata i specijalno za tu namenu formirane Zajednice sindikata Srbije koju predstavlja odbornica SNS Mira Basta.

Iako nam je reprezentativnost utvrđena još 2011. godine, važeća i na snazi (do danas nije osporena sa bilo čije strane) – nikada nam nije upućen poziv da učestvujemo u pregovorima, radu, odnosno zaključivanju kolektivnog ugovora.

Kako je zakonom predviđeno da se pre spora mora probati rešavanje mirnim putem, mi smo se se nekoliko puta obraćali gradonačelniku, ali je svaki naš dopis bio ignorisan. Naročito skrećemo pažnju da smo se gradu obratili samo dan nakon formiranja Odbora za pregovore, novembra 2017. godine.

Napominjemo i ističemo da je Zakonom o radu vrlo jasno određeno kako se kolektivni ugovor zaključuje, pa je stoga ništav i kolektivni ugovor zaključen između grada Beograda i navedenih sindikata, jer “Sloga” kao reprezentativni sindikat nije učestvovao u pregovaranju i dao svoju saglasnost.

Smatramo da su tuženi svesno i sa namerom isključili Granski sindikat komunalne delatnosti Beograd „Sloga“ iz pregovaranja i zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora, jer smo konstantno ukazivali da se prava zaposlenih u JKP grada Beograda krše i da nećemo potpisati ugovor koji bi bio štetan po zaposlene.

Koliko smo bili u pravu vidi se i danas, jer se na svakom koraku degradiraju radna i socijalna prava zaposlenih, nemilice troši novac građana od strane nestručnih direktora i rukovodstava JKP, koji bez ikakve kontrole ili kritike sindikata prave milionske gubitke i svesno guraju nekada rentabilna preduzeća u stečaj i privatizaciju.

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top