Home » OBAVEŠTENJA » Treba napraviti razliku između nadležnosti policajca i komunalca

Treba napraviti razliku između nadležnosti policajca i komunalca

Sledeće nedelje u skupštinskoj proceduri naći će se novi Zakon o komunalnoj policiji koji će zvanično omogućiti zapošljavanje novih čuvara reda“

Beograd, 1. februar 2015. ( Izvor: Telemaster, Hepy TV) — Najava zapošljavanja novih 800 komunalnih policajaca koji će održavati red u prestonici Srbije naišla je na reakcije policijskih sindikata.

Osim što su slabije plaćeni, a više rade, redovni policajci već godinama kubure sa manjkom ljudstva, rashodovanim uniformama, kaže za „Telemaster“ Blažo Marković iz Sindikata policije i policijskih starešina.

„Sporna je i reč policija, što ima negativni efekat po građane“, rekao je on.

Pored toga, kaže Marković, komunalni policajac ima veću platu od policajca opšte nadležnosti.

„Komunalni policajci nisu prošli adekvatnu obuku, niti su profilisani za rizične situacije kao što je to slučaj u razvijenim zemljama“ ističe Marković.

S druge strane, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je uveren da će to promeniti sliku grada i sliku o komunalnoj policiji.

Gradonačelnik smatra da će sa dodatnim brojem novih ljudi Beograd imati rasterećenije komunalne policajce, imajući u vidu da ga trenutno opslužuje oko 300 policajaca, što je po njegovom mišljenju nedovoljan broj.

„Radimo na tome da uvedemo komunalni red na teritoriji grada Beograda, da komunalna policija ima neku ulogu u svemu tome“, rekao je gradonačelnik Siniša Mali i istakao da očekuje i od građana da daju neki svoj doprinos u svemu tome.

Iz Sindikata policije „Sloga“ kažu da tešku ekonomsku situaciju u Srbiji ne može da reši ni jedna policija, ni jedan sud, ni jedna poreska uprava.

„Komunalni policajci, država, pa i grad treba da shvate težinu situacije u kojoj se država nalazi“, rekao je Srećko Petrović iz Sloge.

Petrović je kazao da bi u daljoj budućnosti delovanje komunalne policije moralo biti sažeto, i da država treba jasno da odredi njihov način delovanja i njihova ovlašćenja.

„Treba napraviti razliku između nadležnosti policajca i komunalca“, istakao je Petrović i dodao da „veruje da će državni organi zvanično to i učiniti“.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*