Home » OBAVEŠTENJA » Tražimo smenu i odgovornost u Krušuku zbog današnje tragedije

Tražimo smenu i odgovornost u Krušuku zbog današnje tragedije

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom današnje tragedije u valjevskom Krušiku, gde je jedan radnik poginuo a drugi teško povređen na poligonu prilikom testiranja opitne mine u ataru sela Donja Bukovica kod Valjeva, ukazuju da se radnici namenske industrije i dalje od strane vlasti i kapiatala tretiraju kao jeftini zamorčići zaostale tehnologije i nestručnih kadrova koji kontrolišu procese proizvodnje i ispitivanja ubojitih sredstava u namenskoj industriji.

Prema našim saznanjima iz Krušika, obzirom da tamo imamo sindikat,  uočen je manjak radnika u proizvodnji, kao i da se od zaposlenih traži da se radi prekovremeno, ubrzano, jer su zahtevi kupaca za priozvodnim programom sve veći.

Radnici su premoreni, a tim je i opreznost za njih postala znatno veća u pravilnom rukovanju ubojitim sredstavima, za šta se nadamo da će to utvrditi profesionalna, poštena i nepotkupljiva komisija koja če utvrditi uzroke ove tragedije.

Međutim, imajući u vidu težinu tragedije zahtevamo i tražimo punu odgovornost i momentalnu smenu rukovodstva Krušika, direktora Vladana Lukiča i predsednika Nadzornog odbora, Veljka Petrovića iz Ministarstva odbrane, kao i svih odgovornih lica koji su ubrzavala proizvodnju i dovela ljudske živote svojih kolega u opasnost.

Kao sindikat tražimo i postavljanje vrhunskih stručnjaka koji će voditi računa o Krušiku, i koji nikada više neće dozvoliti upliv politike iz vrha vlasti u rad preduzeća, odnosno da se onaj ko ukazuje o neprevilnostima, kao uzbunjivač Aleksandar Obradović, tajno hapsi kao državni neprijatelj i spinovanjem prorežimskih medija postavlja kao izdajnik na nepostojeći stub srama.

U Beogradu, 02.11.2020. godine

Informativna služba

 

Više na: Eksplozija u Krušiku: Jedan radnik poginuo, drugi povređen

..

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*