Home » OBAVEŠTENJA » Tražimo ratifikaciju Konvencije o nasilju i uznemiravanju na radnom mestu
Tražimo ratifikaciju Konvencije o nasilju i uznemiravanju na radnom mestu

Tražimo ratifikaciju Konvencije o nasilju i uznemiravanju na radnom mestu

Beogradu 02.07.2019.godine – Povodom velikog jubileja, sto godina od osnivanja Međunarodne organizacija rada MOR), Udruženi sindikati Srbije Sloga pozivaju predsednicu Vlade Republike Srbije Anu Brnabić i Narodnu skupštinu Republike Srbije da što pre ratifikuju novu Konvencija o nasilju i uznemiravanju na radnom mestu i uvedu njene odredbe u zakonsku regulativu.

MOR je na svojoj 108-oj Konferenciji održanoj u Ženevi od 10-21.06.2019. godine usvojio novu Konvenciju br. 190 i prateću Preporuku za borbu protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mestu.

Konvencija prepoznaje da nasilje i uznemiravanje u svetu rada “mogu predstavljati ozbiljno kršenje ljudskih prava ili zlostavljanje, da su pretnja jednakim mogućnostima i da je neprihvatljivo i nespojivo sa pristojnim radom. Ona jasno definiše nasilje i uznemiravanje” kao i ponašanje, praksu ili pretnje koje imaju za cilj, rezultiraju ili mogu rezultirati fizičkom, psihološkom, seksualnom ili ekonomskom štetom”.

Sadržaj Konvencije podseća države članice da imaju odgovornost da promovišu opšte okruženje nulte tolerancije.

Novi međunarodni standard rada ima za cilj da zaštiti radnike i zaposlene, bez obzira na njihov ugovorni status i uključuje osobe na obuci, pripravnike i pomoćnike, radnike kojima je prestalo zaposlenje, volontere, tražioce posla i kandidate za posao.

Međunarodni standard obuhvata da radnik bude plaćen, odmara se, da ima pravo na pauzu, topli obrok i korišćenje sanitarne prostorije, perionice i objekte za presvlačenje, putovanja, obuke, događaja ili društvenih aktivnosti, komunikacije u vezi sa radom,korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija i niz drugih prava. Takođe se priznaje da nasilje i uznemiravanje mogu uključivati treću stranu. Konvencija će stupiti na snagu 12 meseci nakon što je dve države članice ratifikuju.

Ovo je prva nova Konvencija dogovorena na Konferenciji MOR-a d 2011. godine. Konvencije su pravno obavezujući međunarodni instrumenti, dok Preporuke daju savete i smernice. Podsećamo, svi delegati iz Srbije sa pravom glasa, među kojima su bili predstavnici Ministarstva rada, Udruženja poslodavaca i sindikata su glasali za usvojenje Konvencije i Preporuke.

Stoga, Udruženi sindikati Srbije Sloga traže njihovo što hitnije usvajanje, odnosno ratifikaciju, kako bi se odmah uvela u zakonsku regulativu, što je u interesu za sve zaposlene u Srbiji.

 

Informativna služba

 

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top