Home » OBAVEŠTENJA » Sunovrat radničkih prava u Srbiji
Sunovrat radničkih prava u Srbiji

Sunovrat radničkih prava u Srbiji

Željko Veselinović, predsednik USS Sloga

Od famoznog Zakona o radu koji su hvalili na sva usta da će pospešiti zapošljavanje imamo efekat da je par stotina hiljada radnika za četiri godine otišlo u inostranstvo, a deo je otpušten.

Željko Veselinović,predsednik USS Sloga

Problem je što se u Srbiji zakoni ne poštuju, da se poštuju čak bi i najgori imali dobrog efekta. Zakoni koji se tiču radnog prava su loši i ne poštuju se, posebno kad poslodavci trebaju da ispune svoje obaveze prema zaposlenima.To se vidi kod ovih kvaziinvestitora koje dovode sa raznih strana, a ne zna se ni ko su ni šta su. Mi smo postali zemlja šrafciger industrije, ljudi rade ili u javnom sektoru ili u firmama tog tipa gde vladuju zakoni Divljeg zapada. Izuzetak su poslodavci iz razvijenih zemalja, tu postoji šansa da dobiju elementarna prava, ali u firmama poslodavaca iz Koreje, Turske, Kine, pa i Italije, to je katastrofa. Firme iz Azije ne priznaju ni evropsko radno zakonodavstvo, turske kompanije kao da su nastavile onih petsto godina i njihov odnos prema radnicima je klasično robovlasnički.

Iz knjige  „Sunovrat radničkih prava i pokušaji zaštite – Prekarizacija radnika u prvim decenijama 21. Veka“  2020.g – Centra za razvoj sindikalizma

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top