Home » PRENOSIMO » ŠTRAJK GLAĐU U ZDRAVSTVU

ŠTRAJK GLAĐU U ZDRAVSTVU

Devet članova Novog sindikata Kliničkog centra Srbije stupilo je juče u štrajk glađu, zbog, kako se navodi, sve težeg socijalnog-materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu, lošeg rukovodstva i hroničnog nedostatka medicinskog osoblja, pre svega lekara i medicinskih sredstava.

klinicki (1)Prema rečima direktora ove sindikalne organizacije Živorada Mrkića oni su se na ovaj korak odlučili jer je direktor Kliničkog centra Miljko Ristić, i nakon održanog protesta upozorenja, odbio da direktno pregovara sa njima.

-Nažalost, situacija nije dobra. Devet radnika već 24 časa boravi ispred njegove kancelarije, uzimajući samo vodu i sokove. Direktor i Uprava Kliničkog centra su pokazali da su socijalno neodgovorni, jer umesto da pronađu rešenja za naše zahteve, oni nas kleveću po medijima – izjavio je Mrkić.

On, takođe,  naglašava da je ovo ,,nezapamćen način“ ophođenja prema njima i objašnjava da su izloženi medijskoj blokadi, kao i pretnjama hapšenjima i otkazima.

S druge strane, Jedinstvena sindikalna organizacija Kliničkog centra Srbije nije se pridružila protestu. Kako kaže predsednica ovog sindikata Radmila Obrenović,  oni se slažu sa određenim brojem zahteva, ali ne podržavaju način na koji se bore za njih.

-Ovo dovodi do nepotrebnog  ugrožavanja zdravlja ljudi. Iako  i mi imamo primedbe na odvijanje socijalnog dijaloga u okviru ustanove,  smatram da smo u mogućnosti da ih rešimo i drugim putem – ističe Radmila Obrenović.

Ona dodaje i da je, s obzirom da se nalazi i na mestu predsednika Odbora za bezbednost i zdravlje ljudi, za danas zakazala sednicu ovog tela na kojoj će ih pozvati da obustave štrajk glađu.

Kako Mrkić najavljuje, zaposleni neće odustati od svoje namere sve dok im se ne ispune zahtevi ili dok neko od njih ,,završi u bolnici“.

S.Karan

poverenik.co.rs

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*