Home » SLOGA VESTI » SREĆNA NAM NOVA I TEŠKA 2014.GODINA

SREĆNA NAM NOVA I TEŠKA 2014.GODINA

Prvi radni dan u Srbiji obeležila su poskupljenja. Poskupele su osnovne životne namirnice kao što su: mleko, meso, žitarice, jaja, mast, ulje, voće.  Kompjuteri i IT komponente takođe, pa sada računar koji je, na primer, koštao 54.000 dinara, sada košta oko 60.000 dinara. Poskupljenje se odnosi i na laptopove, monitore, štampače i tablet računare. Dakle, sve je poskupelo, osim naših života koji su, izgleda, ostali najjeftiniji…

korpa

USKORO BEZVREDNA?
Vladina odluka da od 1. januara 2014. godine podigne donju stopu PDV sa 8 na 10 odsto, većini stanovnika Srbije otanjiće i onako već prazne novčanike. Dok trgovci u supermarketima ubrzano nivelišu nove cene, banke upozoravaju da će svojim klijentima pooštriti uslove za produženje bilo koje vrste zajma.

Većina ekonomskih stručnjaka upozorava i ocenjuje da će kupovna moć opadati. Iz Produktne berze u Novom Sadu tvrde da su cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda trenutno stabilne i da se u prvoj polovini 2014. ne očekuju poskupljenja hrane u Srbiji. Međutim, i oni su oprezni u svojim izjavama tvrdnjom da će ta „stabilnost“ u velikoj meri isključivo zavisiti od procene prinosa kultura novog roda u drugom kvartalu godine.

suncano-nebo

Gledanje u nebo
nova ekonomska disciplina

A do tog drugog kvartala i konstatnog gledanja u nebo, u ovom prvom, očekuju nas neki drugi izazovi. 

Malo ko da nije primetio da sve informativne emisuje počinju i završavaju pitanjem: hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora, ko će biti novi premijer i ko će sačinjavati većinu u srpskom parlamentu? U tom nekom među prostoru, razni ekonomsko-politički stručnjaci upozoravaju da se sa ključnim reformama za oporavak privrede kasni, posebno oko izmena Zakona o radu, a fokus njihovih primedbi se odnosi na nerazumevanje sindikata o neophodnosti izmena zakona čime bi se podstakao privredni rast, veće investicije i veće upošljavanje.

Bez razumevanja?

Bez razumevanja sindikata?

Kao ključni primer sindikalnog nerazumevanja navode se otpremnine i minuli rad, koje su za sindikate najmanji problem, jer su i sami sindikati više puta ponovili  da se po tom pitanju može naći kompromis, dok se, za razliku o ključnim stvarima uopšte ne diskutuje, a koje se odnose na otpuštanje stotina hiljada radnika propalih srpskih preduzeća, povećanju minimalne cene rada, osmočasovnom radnom vremenu, punom i plaćenom godišnjem odmoru i socijalnoj i pravnoj sigurnosti za svakog zaposlenog. Kao da su svi zaboravili da su razgovori o tome pravo, a ne privilegija koja se kao teza non-stop plasira javnosti.

Bilo kako bilo, vreme kraja nepostojeće javne rasprave predlagača Zakona o radu se približava, a već 10. januara, kada se prema njihovom planu završava, Vlada bi trebalo da stavi paraf za ulazak u skupštinsku proceduru na izglasavanje.

Protest Srpskog sindikalnog fronta

Protest
Srpskog sindikalnog fronta

Za to vreme, sindikati, oni koji bi trebalo da štite prava zaposlenih, nastavljaju sa kalkulacijama o odlaganju donošenja izmena Zakona o radu, nadajući se novim parlamentarnim izborima, izborima koji neće rešiti problem – već će ga samo odgoditi. Još poraznije je da su sindikati razjedinjeni i da idu u dve kolene. Savez samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost sa jedne, Srpski sindikalni front sa druge, a  radnici u sendviču.

SAMI PROTIV SVIH!

Sami protiv svih!

Vlast i kapital će tu razjedinjenost iskoristiti, nakon čega će to proslaviti u najluksuznijim odmaralištima, dok će se obezglavljena radnička klasa potucati po radnjama tražeći jeftine proizvode, kupovati na grame  i moliti Boga da u drugom kvartalu godine što bolje rodi žito i pšenica, a sve kako kako bi od sitnine koja im je prostala imali bar za hleb.

A, ako je samo hleb život, onda, neka sve ide…

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content