Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Samovolja direktora Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli

Sloga: Samovolja direktora Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite, najoštrije osuđuju samovolju  dr Gorana Đorđevića, direktora Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli, koji se oglušio o naredbu Ministarstva zdravlja od 26. marta 2020. godine. 

Da podsetimo, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije dostavilo je pomenutu naredbu svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, kojom se nalaže prijem u radni odnos na neodređeno vreme zdravstvenih radnika (doktora medicine i medicinskih sestara – tehničara) po hitnom postupku.  Naredbom je jasno precizirano da radi suzbijanja i sprečavanja širenja korona virusa i zaštite stanovništva od te bolesti u vreme trajanja vanrednog stanja u Republici Srbiji zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova prime u radni odnos na neodređeno vreme neophodne zdravstvene radnike (doktore medicine i medicinske sestre – tehničare).

– Nikom nije jasno zbog čega neki direktori i dalje nisu postupili po nalogu Ministarstva zdravlja iako se zna da u jednom broju tih zdravstvenih ustanova i dalje rade zdravstveni radnici na određeno vreme, kao i veliki broj volontera. Jedna od tih zdravstvenih ustanova je i Dom zdravlja Topola. Svi ti zdravstveni radnici su radili pre proglašenja vanrednog stanja, što znači da su i tada bili neophodni za pružanje zdravstvene zaštite, kažu u sindikatu „Sloga”.

U ovom sindikatu doodaju da su direktoru poslali dopis 19. maja, 2020. godine, a odgovor do danas  nisu dobili.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite poziva Ministarstvo zdravlja da još jednom opomene one direktore koji to nisu učinili da prime u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni, jer danas kada se svi u svetu bore da imaju što veći broj zdravstvenih radnika pojedinci svojom samovoljom ili zbog njima znanog interesa ne žele da rade svoj posao u interesu čitave zajednice.

– Pozivamo sve one direktore koji nisu postupili u skladu sa pomenutom naredbom da to što pre učine, jer će u suprotnom posledice po naš zdravstveni sistem biti nesagledive, rekao je Predrag Đurić, predsednik sindikata.

Od kada su Udruženi sindikati Srbije „Sloga” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite obavestili javnost da jedan broj direktora ne postupa u skladu sa naredbom, više stotina naših kolega je zasnovalo radni odnos na neodređeno vreme, a samo u Kliničkom centru Kragujevac njih 245 je dobilo posao.

Kako kažu u sindikatu, u narednom periodu će se obratiti nadležnim institucijama u Republici Srbiji i obavestiti ih o samovolji pojedinaca. Tamo gde se proceni da ima elemenata krivične ili bilo kakve druge odgovornosti, obratićemo se nadležnim tužilaštvima, zaključuju u sindikatu „Sloga”.

 

Izvor: pressek.rs / link /

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*