Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: PREMIJER OMALOVAŽAVA SINDIKAT

SLOGA: PREMIJER OMALOVAŽAVA SINDIKAT

Beograd, 15. jun 2014. godine – Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, danas je u emisiji “Stav Srbije“ na TV Prva  omalovažio i uvredio  više od 100. 000  članova našeg sindikata, izjavom da su „Udruženi sindikati Srbije Sloga nepostojeći sindikat“. Međutim, ostavio je i otvoreno pitanje – jesmo li to mi ugašeni i izbrisani iz ragistracije sindikalnih organizacija po njegovoj volji?

Ovo nije prvi put da se ovakva, sada već osvedočena retorika upućuje prema našem sindikatu, i da se tema sa veoma važnih pitanja kao nacionalni Zakon o radu prebacuje sa sindikalne na političku pozornicu.

Premijer očigledno nije najbolje shvatio da su ljudska prava, demokratija i pravo na različitost mišljenja  univerzalne vrednosti čitavog čovečanstva, te da sve predloge koji dolaze iz  Vlade ne trebamo svi uvažavati i smatrati ispravnim, posebno u nedostatku pravih informacija i obrazloženja – šta će izmenom zakona o radu pored poslodavaca dobiti i radnici?

Verujemo da su ljudska prava i demokratija univerzalne vrednosti i da slobodu mišljenja niko nema prava da ograničava i sputava. Posebno sindikata koji gaji osnovne principe socijaldemokratske  vrednosti.

Kada je u pitanju saradnja sa Demokratskom strankom, tačno je da smo ih podržali jer se otvoreno zalažu protiv izmena postojećeg zakona, i nikada se nećemo kajati za svaki potez koji je doneo Glavni odbor sindikata u nastojanjima da se spreči donošenje jednog, ne evropskog, već anglosaksonskog zakona.

Sa ovakvim predlogom zakona koji se nameće, zaposleni u Srbiji će pasti na milost i nemilost vlasnika krupnog kapitala i finansijskih mešetara, a ekonomija države postati zavisna od milostinje i donacija svetske i evropske ekonomske zajednice.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ će nakon ovakvih izjava prvog čoveka Vlade Srbije uputiti pismo za prijem kod zaštitnika  građana  Saše Jankovića  i kod Međunarodne organizacije rada kako bi ih upoznali sa političkih pritiskom koji trpi Sindikat  usled gubitka osećaja vlasti za politički, društveni i socijalni pluralizam.

INFORMATIVNA SLUŽBA

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*