Home » OBAVEŠTENJA » SOCIJALISTI, ŠTA JE SLEDEĆE?

SOCIJALISTI, ŠTA JE SLEDEĆE?

Beograd, 16. jun 2014. godine – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju jučerašnje saopštenje Pokreta Socijalista, u kome se “Sloga”po drugi put u poslednjih mesec dana na najgrublji i najprimitivniji način optužuje za napad i mrežnju prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću koju samo oni u vlasti vide.

Iako Sloga nije reprezentativna, ne znači da kao organizacija, uredno registrovana u Ministarstvu rada nema pravo da u ime više od 100.000 članova bude informisana o zakonu za koji Pokret socijalista tvrdi da je dostupan javnosti, isto onoliko koliko su poslednjih dana dostupne diplome i doktorati sa pojedinih univerziteta.

To što se pravo sindikata na informisanost od strane predstavnika vlasti doživljava kao lični napad, treba itekako da zabrine celo društvo i svakog građanina Srbije, jer takvo stanje uvek uvodi u mogućnost vlasti da krene u otvoreni progon svojih neistomišljenika.

Šta je sledeće – gašenje sindikata, hapšenje rukovodstva, nameštanja, batinjanje i progon članova?!

Predlog  izmene zakona o radu je gotovo identičan kao i predhodni,  te ih stoga pozivamo da ga još jednom dobro pročitaju i prouče, ali i konačno predstave javnosti i otklone sve sumnje, jer su ga predhodno , na sastanku koji su oni inicirali  i koji je održan u sedištu naše organizacije ocenili kao  “Projekat konačnog uništenja radništva u Srbiji” , i kao takav je u potpunoj kontradikciji sa predhodnim stavovima i načelima njihovog  “Manifesta novog socijalizma” na koji su, kako tvrde, ponosni!

Sloga je, za razliku od Pokreta socijalista samostalna u svom radu i odlukama koje donosi i nikada nije imala ambicija da bude bilo čiji politički privezak, ili dežurni branilac, pa ni Demokratske stranke, iste one koja je kao stožer vlasti sa naše strane kritikovana u periodu svoje najveće moći, od 2008 do 2012 godine, ali je danas, za razliku od njih – ostala pri stavu da ne treba menjati zakone na način na koji se to sada čini, u poluilegali, krajnje netransparentno i daleko od očiju zainteresovane javnosti.

Još je bednije govoriti o nekakvoj amneziji pljačkaške privatizacije i pripisivati je jednom sindikatu, jer njene efekte danas direktno osećaju radnici na svojoj koži.

Privatizacija ne sme biti predmet stranačkog prepucavanja, već ozbiljne istrage, nakon čega bi svako ko je u njoj učestvovao i za koga se dokaže da je pljačkao morao i da krivično odgovara, uz oduzimanje nelegalno stečene imovine, ma iz koje partije bio.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

——————————————————————————————————————————

 

Pokret socijalista: Sindikat „Sloga“ predstavlja DS, a ne radnike

Pokret Socijalista, povodom napada, kako navode, sindikata DS Sloga na premijera Aleksandra Vučića, saopštio je danas da sindikat Sloga, osima što je deo liste DS, nije reprezentativan sindikat i kao takav ne moze da govori u ime većine radnika.

„Zakon o radu je dostupan javnosti, o njemu se u raznim oblicima raspravlja već pola godine, a radne grupe za njegovo pisanje sastavljene su od reprezantivnih sindikata, reprezentativnih poslodavaca i predstavnika Vlade. Socijalno ekonomski savet će takođe dati svoje mišljenje, a konačni sud poslanici Skupštine Srbije“, istaknuto je u saopštenju.

„To što Sloga nije ni blizu reprezentativnosti i što je svoju sudbinu vezala za DS pitanje je za Slogu i DS, a ne za premijera. Predloženi zakon o radu je bez sumnje bolji od zakona koje je donosila DS, a i sada se donosi kao posledica prekasno započete borbe protiv pljačkaške privatizacije koju je vodila, osmislila i sa užasnim posledicama sprovela DS“, naveo je Pokret Socijalista.

U saopštnju se kaže da je „autor ovog i svakog drugog saopštenja koje potpise Sloga, a za cilj ima zamenu teza i uzroka i posledice jeste DS, koja svoju politiku sprovodi isključivo kroz mržnju prema Vučiću i potpunu amneziju prema rezultatima pljačkaške privatizacije koju je osmislila i sprovela“.

„Pozivamo DS da sama potpisuje svoja saopstenja i da ne koristi Slogu, jer su je, baš kao što kažu rezultati izbora,već dovoljno iskoristili“, naveo Pokret Socijalista.

Izvor: Tanjug

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*