Home » SAOPŠTENJA » SLOGA: OTVORENI POLITIČKI PROGON!?

SLOGA: OTVORENI POLITIČKI PROGON!?

Beograd, 1. jun 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” energično odbacuju današnje tvrdnje u saopštenju stranke Pokreta socijalista da „Sloga“ unosi pometnju u javnost tvrdnjom da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika, jer ako je tako kao što tvrde, onda ih otvoreno pitamo: zašto ga kriju, i zašto ga ne prezentuju javnosti da i ona bude upoznata sa sadržajem i sa svim onim elementima za koje tvrde da će biti u funkciji zaštite radnika?

Moramo ih podsetiti da je tokom predizborne kampanje u sedištu našeg sindikata održan sastanak između naše dve delagacije na kome je razgovarano o štetnosti novog Zakona o radu, koji je od strane Pokreta socijalista ocenjen kao projekat „ Konačnog uništenja radništva u Srbiji“, i koji za njih kao političku partiju leve orijentacije nije prihvatljiv i neće biti podržan ukoliko uđe u skupštinsku proceduru.

Šta se to u međuvremenu kod njih promenilo, nije nam poznato, jer mi i dalje insistiramo na zakonu koji će imati obeležja socijalne pravde sa ljudskim likom, donet demokratskim procedurama, i u čijoj će izradi biti najšira stručna javnost i svi relevantni sindikati.

Uostalom, zakon će na svojoj koži ubrzo osetiti zaposleni i svet rada, i oni će biti najrelevantniji u ocenjivanju zakona koji se unapred ocenjuje kao savršen!

S druge strane, jako smo zabrinuti činjenicom da je ova politička stranka sebi uzela za pravo da radnike Srbije klasifikuje na radnike i neradnike, a nas kao sindikat obeležava kao deo nekakvog “žutog kartela”, što je bez presedana u demokratski razvijenim evropskim državama i zbog čega sada otvoreno razmišljamo da se obratimo svim relevantnim udruženjima i organizacijama za zaštitu ljudskih i građanskih prava kako bi se zaštitili od otvorenog, sada već i političkog progona.

INFORMATIVNA SLUŽBA

——————————————————————————————–

SAOPŠTENJE POKRETA SOCIJALISTA

Pokret socijalista: Sindikat Sloga unosi pometnju u javnost

Pokret socijalista, stranka ministra za rad Aleksandra Vulina, optužio je danas Udružene sindikate Sloga da unose pometnju u javnost tvrdnjom da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika.

„Sloga nastoji da štiti interese žutog kartela, pošto je s Demokratskom strankom (DS) učestvovala na izborima, a samo dan posle izborne skupštine DS-a, političke opcije za čiji račun i interes postoji rukovodstvo Sloge, unosi pometnju u javnosti navodeći da Nacrt zakona o radu nije na strani radnika“, navodi se u saopštenju Vulinove partije.

Pokret socijalista je naveo da svi predstavnici sveta rada mogu biti „potpuno sigurni da je Vulin na njihovoj strani“ i da će novi Zakon o radu biti u funkciji zapošljavanja Srbije štiteći prava radnika, ali ne i neradnika.

„Zakon o radu će biti donet kao rezultat intenzivnog dijaloga s legitimnim predstavnicima poslodavaca i predstavnicima reprezentativnih sindikata, što Sloga svakako nije. Sloga je reprezentativna samo za političke opcije koje su privatizacijom opljačkale Srbiju“, naveo je Pokret socijalista.

Vulinova stranka je dodala da su neke sindikalne jedinice Sloge potpisale protokol o saradnji s Pokretom socijalista.

 

Preuzeto sa linka : http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/sloga-poluinformacije-o-predlogu-nacrta-zakona-o-radu_491436.html

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Sramota,uzas i horor.Sloga jedina brani ljude,a posle SNS a sad i Baba Julin pulen.Stidi se Vuline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content