Home » OBAVEŠTENJA » SLOBODNO SINDIKALNO DELOVANJE JE PREDUSLOV DOSTOJANSTVENOG RADA U SRBIJI
SLOBODNO SINDIKALNO DELOVANJE JE PREDUSLOV DOSTOJANSTVENOG RADA U SRBIJI

SLOBODNO SINDIKALNO DELOVANJE JE PREDUSLOV DOSTOJANSTVENOG RADA U SRBIJI

Beograd, 17. jun 2014. godine – Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ zbog sve učestalijih političkih napada na sindikat od strane Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista, zatražili su prijem kod Zaštitnika građana, Delagacije Evropske unije, Misije OEBS-a i Međunarodne organizacije rada u Beogradu.

sloboda-medijaPrijem je zatražen zbog sve češćih i neargumentovanih političkih napada na sindikat od strane vladajućih partija, pre svega Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista, koje su sebi uzele za pravo da pitanja vezana za sindikat , sa sindikalne prebacuju na političku pozornicu.

Naime, kada kod se oglasimo povodom bilo kakve stvari koje su vezane za problem radnika Srbije, a pre svega Zakona o radu,umesto odgovora iz nadležnih institucija dobijamo ekspresno odgovore od navedenih političkih stranaka, u kojima nas nazivaju neradnicima, nekoga ko je uništavao srpska preduzeća,  žutim kartelom, nepostojećim sindikatom i sl.

Ovim se direktno krše načela iz Konvencije br.98, o pravima radnika na organizovanje i kolektivne pregovore, ali i Ustav Srbije, i to u više segmenata, od prava na slobodu udruživanja, slobodu mišljenja i izražavanja, do prava na obaveštenost.

Očigledno je da određeni predstavnici političkih stranaka još uvek nisu shvatili da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, potčiniti  je sebi i uzeti sebi za pravo da umesto nadležnih institucija daju političke odgovore na pitanja jednog sindikata kao što su insistiranje na poštovanju demokratskih procedura kod donošenja nacionalnih zakona, posebno iz oblasti rada.

Obavezni smo pred članstvom da ih podsetimo da je slobodno sindikalno delovanje preduslov dostojanstvenog rada u Srbiji!

Mi kao sindikat ne možemo da zatvorima oči pred činjenicom da se na Zakonu o radu radi u poluilegali, i najavama da će on bez široke javne rasprave ući u proceduru usvajanja.

Ukoliko bi pristali da ćutimo, u tom slučaju bi prestali da budemo sindikat i postali deo aparata vlasti, kojoj  je kao i svakoj drugoj prirodna želja da sindikate stavi pod svoju kontrolu.

Ovaj problem će biti iznet i na Osmoj konferenciji  sindikata jugostočne Evrope, koji se održava od 19 do 21.  juna u Makedoniji, u Ohridu, a kome će prisustvovati delagacija Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koju predvodi predsednik Željko Veselinović.

U nastavku dopisi Delagaciji Evropske unije, Misiji  OEBS-a i Međunarodnoj organizaciji rada u Beogradu.

Informativna služba

 

——————————————————————————————————————————–

unnamed4

unnamed3

 

unnamed2

unnamed

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top