Home » SLOGA U JAVNOSTI » SINDIKATI GRAĐEVINARA TRAŽE BOLJE USLOVE RADA

SINDIKATI GRAĐEVINARA TRAŽE BOLJE USLOVE RADA

Beta | AKTER:  četvrtak, 08.08.2013.

U Srbiji se obeležava Dan građevinara Srbije, uz upozorenja sindikata na težak socijalno-materijalni položaj radnika u toj grani

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) navodi u četvrtak da je u građevinarstvu u Srbiji zaposleno oko 120.000 radnika, ali da, zbog krize koja je zahvatila tu delatnost, postoji realna opasnost da će više od 50.000 ostati bez posla.

Kako se ističe u saopštenju, preduzeća građevinske industrije se suočavaju sa mnogobrojnim problemima, kao što su rad na crno, nepoštovanje minimalne cene rada, nedostatak zaštitne opreme, naplata potraživanja za radove i obezbeđenje bankarskih garancija.

ASNS Granski sindikat građevinarstva je poručio Vladi Srbije i resornim ministarstvima da je situacija alarmanta i da se konačno mora krenuti s rešavanjem problema u građevinskoj industriji kako ne bi došlo do sloma i kolapsa građevinske operative.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su ocenili da država mora hitno da izradi strategiju razvoja građevinarstva i da napravi dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje.

Povodom Dana građevinara, srpski ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić izjavio je u sredu da u Srbiji ima posla za domaće građevinske firme i istakao da njegovo ministarstvo ima potpisane ugovore i predugovore vredne oko 1,4 milijarde evra.

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content