Home » OBAVEŠTENJA » Sindikalna podrška inicijativi za smenu Vulina

Sindikalna podrška inicijativi za smenu Vulina

Beograd, 25. jul 2014. – Glavni odbor Udruženih sindikata Srbije “Sloga“, kojim je predsedavao predsednik sindikata Željko Veselinović, održao je danas u Beogradu sednicu na kojoj je podržana odluka Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost o pokretanju inicijative za smenu ministra rada, Aleksandra Vulina, zbog njegovog celokupnog  angažovanja u procesu usvajanju izmena i dopuna Zakona o radu.

IMG_1597Njegovim celokupnim angažovanjem u procesu donošenja izmena Zakona o radu grubo su narušeni mehanizmi legitimiteta i institucionalnog donošenja zakona, a grubim isključivanjem sindikata i javnosti iz samog procesa rada i usaglašavanja, Srbiji je kao državi naneta nesaglediva šteta u razvoju demokratskih procesa i političke kulture.

Pored podrške za smenu Vulina, Glavni odbor je jednoglasno osudio i grubo mešanje pojedinih odgovornih lica iz Ministarstva rada u rad sindikalnih organizacija, konkretno tumačenjima koja nisu u skladu sa zakonskim odredbama o sindikalnom organizovanju, datoj maloj grupi ljudi koja je sebe nazvala osnivačima Sloge i koja je pokušala vaninstitucionalno,bez podrške članstva i Kongresa kao najvišeg tela sindikata,smenu Željka Veselinovića,predsednika Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.

S tim u vezi je upućen dopis Ministarstvu rada i ministru Aleksandru Vulinu, od kojeg se očekuje hitno izjašnjavanje, uz pisano obrazloženje takvih tumačenja i distanciranje od bilo kakvih daljih mešanja u unutrašnja uređenja sindikata.

Glavni odbor USS Sloga

Uskoro opširnije i o drugim odlukama donetim na sednici Glabnog odbora USS Sloga

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*