Home » OBAVEŠTENJA » SASTANAK SA PREDSTAVNIKOM MOR-A

SASTANAK SA PREDSTAVNIKOM MOR-A

Beograd, 1.jul 2014. godine – Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović primio je danas u sedištu sindikata predstavnika Međunarodne organizacije rada (MOR) u Srbiji, gospodina Jovana Protića sa  kojim je razgovarao o pitanjima koja se odnose na položaj i prava sindikata u srpskom društvu.

CAM01037

Predsednik Sloge Željko Veselinović je predstavniku MOR-a ukazao na potrebu sprovođenja demokratskih procedura koje vlast mora da poštuje prema svim međunarodnim potpisanim konvencijama i zahvalio se na poseti i ukaznom poverenju.

On je gosta upoznao sa problemom loše komunikacije na relaciji Sindikat –Vlada, u kojem su se umesto argumentovanih odgovora na čisto sindikalna i radnička pitanja često dobijali odgovori iz partijskih sedišta putem stranačkih saopštenja, ali i izjava najviših predstavnika vlasti  u kome se Udruženi sindikati Srbije “Sloga” nazivaju “nepostojećim sindikatom” i nekom ko je deo nekakvog žutog kartela  i reprezentativan  samo za političke opcije koje su privatizacijom opljačkale Srbiju”.

Veselinović je upozorio da moraju postojati granice ispod kojih vlast u Srbiji ne sme da ide kada su u pitanju standardi radnih i sindikalnih prava, tripartitnog pregovaranja i poštovanja demokratskih procedura u donošenju važnih sistemskih zakona, kakav je između ostalih i Zakon o radu.

Veselinović je ukazao i na neophodnost donošenja posebnog zakona kojim bi se uredilo pitanje budućeg utvrđivanja reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se na pravi način rešio tripartitni dijalog u Srbiji.

Predstavnik MOR-a se tokom razgovora složio da je postupak utvrđivanja reprezentativnosti u Srbiji netransparentna  i da je to gorući problem među sindikatima i poslodavačkim udruženjima.

On se složio da se sadašnji  model utvrđivanja mora promeniti jer on kao takav ne postoji više nigde u Evropi, istakavši da on godinama unazad upozorava da je to problem koji su sve predhodne vlade ignorisale.

Predstavnici obe organizacije složili su se da je ključ rešenja socijalni dijalog u okviru institucija,  međunarodnih standarda i potpisanih normi, posebno oko pitanja rada sindikata i donošenja svih budućih zakonskih rešenja.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*