Home » PRENOSIMO » Saopštenje BCBP povodom samoubistva policijske inspektorke
Saopštenje BCBP povodom samoubistva policijske inspektorke

Saopštenje BCBP povodom samoubistva policijske inspektorke

Beograd. 24. jul 2015. – Beogradski centar za bezbednosnu politiku poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno ispita uzroke samoubistva policijske inspektorke A.M. iz Niša i navode o odgovornosti rukovodilaca niške policije i izvesti javnost o preduzetim merama. Ova tragedija je poslednja u nizu opomena da je neophodno da MUP što pre poveća psihološku podršku policajcima i unapredi upravljanje ljudskim resursima.

CaptureMentalnom zdravlju policajaca u Srbiji se ne posvećuje dovoljno pažnje, a o ulozi policijskih rukovodioca u prevenciji i upravljanju stresom skoro da nema reči. U policijskoj upravi u Nišu, koja je dugo radila bez načelnika, zaposlen je samo jedan psiholog i jedan socijalni radnik.

To očigledno nije dovoljno. U MUP-u postoji mehanizam koji se zove „podrška kolegi“ čija je svrha pužanje podrške u stresnim situacijama, ali još uvek nije uspostavljen u svim jedinicama i zaposleni ga ne koriste dovoljno. Odeljenje za zdravstvo i psihološku prevenciju u MUP-u bi trebalo da obuči policijske rukovodioce kako da utvrde prve simptome stresa kod policajaca, kao i osnovne karakteristike duševnih i poremećaja ponašanja. Potrebno je i, po uzoru na Vojsku Srbije, otvoriti anonimnu SOS telefonsku liniju za prevenciju samoubistava.

Najave o konačnom uređenju sistema upravljanja ljudskim resursima u MUP-u treba što pre sprovesti u praksi. Trenutno, kriterijumi na osnovu kojih se u policiji napreduje i ostaje na rukovodećim pozicijama su tajni, a kadriranje vrše nadređeni na osnovu diskrecione procene, što nije dobro rešenje. Sektor za ljudske resurse ne treba da bude samo tehničko telo, već kreator sistema vođenja karijere i profesionalizacije policajce.

Cilj reforme policije mora biti omogućavanje dobrih uslova rada za sve zaposlene u policiji, jer od toga zavisi i bezbednost svih građana i građanki Srbije.

 Saopštenje prenosimo u skladu sa dobrom saradnjom naših ovlašćenih predstavnika iz Sindikata policije „Sloga“ sa  aktivistima Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top