Home » OBAVEŠTENJA » ŠABAC Zakon koji će poboljšati položaj radnika u Srbiji

ŠABAC Zakon koji će poboljšati položaj radnika u Srbiji

Predstavnici Udruženih sindikata Srbije “Sloga” predstavili su u Šapcu “alternativni” Zakon o radu nastao po modelu Centra za dostojanstven rad uz podršku Ulof Palme Centra u Srbiji.

Predlog Zakona o radu bi trebalo ispravi nedostatke važećeg Zakona i poboljša položaj radnika u Srbiji, rečeno je i istaknuto na skupu.

Zakon o radu jedan je od suštinskih zakona i važan je za sve radnike u Srbiji, kako za zaposlene i nezaposlene građane, tako i mlade buduće radnike i penzionere.

Prema rečima predsednika sindikata “Sloga” Željka Veselinovića, Zakon o radu donet 25. jula 2014. godine prilično je oktroisan i zahteva alternativu.

–  Mi smo u saradnji sa Centrom za dostojanstven rad uz podršku Ulof Palme fondacije rešili da promovišemo jedan odličan zakon na kome je radilo 11 najeminentnijih stručnjaka iz oblasti radnog prava i da dopremo do što većeg broja radnika u Srbiji, rekao je Željko Veselinović za RTV AS Šabac.

Veselinović je za tu TV istakao da je Zakon miks više zakonskih rešenja jer su se pri izradi koristili primeri iz Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Austrije, Švedske, te je on usklađen sa svim Evropskim normama, Evropskim radnim zakonodavstvom i da je to nešto što praktično svaki poslodavac mora da poštuje.

Koncept predloga novog Zakona o radu pruža nov osvrt na radno zakonodavtsvo jer je to materija koja se brzo i često menja. Pored toga Nacrt obuhvata još nekoliko zakonskih rešenja kao što su Zakon o štrajku, Zakon o inspekcijskom nadzoru, o Socijalno – ekonomskom savetu, agencijskom zapošljavanju.

Bojan Urdarević, redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu i jedan od autora Zakona, takođe je za RTV AS Šabac rekao da su oni (njegove kolege i koleginice), kao predstavnici akademske zajednice, smatrali da im je obaveza da javnosti pruže jedan uvid u najnovije direktive Evropske unije, Konvencije Međunarodne organizacije rada, sve ono šta Srbiju čeka na putu usaglašavanja sa propisima EU.

–  Dalje je sve stvar socijalnih partnera i socijalnog dijaloga. Ako postoji potreba neko će to čuti, neko će to iskoristiti i naći šta je to najbolje iz našeg seta predloga da iskoristi. Ne mora, ali bar jedan deo, ako ne želi da nas čuje i ne želi da primeni, onda to ostaje kao jedan pisani izbor, neka naša ideja koja će drugim generacijama poslužiti kao inspiracija, rekao je Urdarević.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održali su do sada ukupno 11. prezentacija Zakon o radu širom Srbije, a završni će se održati u Beogradu.

Priredila Info služba Sloge

 

U nastavku prilog RTV AS Šabac

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/joint.unionsserbianunity/videos/1061498118057402′ width=’700′]

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*