Home » SLOGA VESTI » RADNICI: Samo dajte hleba!

RADNICI: Samo dajte hleba!

Begrad, 11. mart 2015. godine (Izvor:Alo!) — Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju ne samo što ne mogu da računaju na privilegije koje, po novom kolektivnom ugovoru, imaju njihove kolege iz državne uprave i pravosuđa, već i svoje ionako bedne plate primaju na kašičicu, čekajući da država konačno reši njihovu sudbinu.

Tako u smederevskom „Želvozu“ kažu da nisu primili skoro 30 plata, dok u nekadašnjem ponosu domaće industrije pribojskom „Fapu“ primanja kasne oko devet meseci.

Među radnicima desetkovane i skoro uništene domaće industrije vest da je administracija od države dobila “i od ptice mleko” protumačena je kao nastavak maćehinskog odnosa prema njima. Prema njihovim rečima, radnici će dobiti otpremnine od najviše 200 evra po godini radnog staža, što nije dovoljno za početak bilo kakvog privatnog biznisa i od njih bukvalno pravi socijalne slučajeve.

U fabrici šinskih vozila „Želvoz“ iz Smedereva kažu da im država duguje plate za dve i po godine, dok je ono što trenutno primaju nedovoljno da deci kupe hleba i mleka.

– Meni već duguju 700.000 dinara. Radnici koji dolaze na posao mesečno primaju od sedam do deset hiljada dinara, dok oni koji su na prinudnim odmorima dobiju jedva dve do tri hiljade. Čekamo da nam ponude socijalni program, a pitanje je šta će tek posle toga biti sa nama – kaže Vladan Kocić iz sindikata „Sloga“ Želvoz.

O ekstra primanjima, bonusima, slobodnim danima za sport i rekreaciju ne mogu ni da sanjaju u „Fapu“. Kako nam je rekao Petar Petrović iz sindikata „Sloga“, u kome se nalazi 120 od 750 radnika ovog nekadašnjeg giganta, oni i ne žele slobodne dane već samo da im bude pružena prilika da rade i da za to dobiju platu.

– Plate kasne oko devet meseci, sada se ponešto isplaćuje, ali je bilo perioda kada se dešavalo da ni po dva meseca ne dobijemo ni dinar. Prosečna plata je dvadeset i neku hiljadu dinara, a već dve godine nismo dobili jubilarne nagrade. Radimo ponešto za vojsku u očekivanju da barem deo obećanja koja smo dobili bude proveden u delo – kaže Petrović.

Opširnije na alo.rs

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*