Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI JAVNOG SEKTORA: ZAŠTO SE ETIKETIRAMO DA SMO NERADNICI I PARAZITI ?

RADNICI JAVNOG SEKTORA: ZAŠTO SE ETIKETIRAMO DA SMO NERADNICI I PARAZITI ?

Beograd, 10. aprila 2014. -Granski sindikat zaposlenih u javnom sektoru “Sloga” smatra da svakodnevno insistiranje u javnosti predstavnika vlasti, poslodavačkih udruženja, privrednika i ekonomskih stručnjaka da se u Srbiji sprovedu bolni rezovi po svaku cenu, uz brojno otpuštanje radnika javnog sektora, smanjenjem njihovih zarada i povećanju strosne granice za odlazak u penziju, neće doneti pozitivne efekte, već samo revolt građana koji će po svemu sudeći biti jedini nosioci tereta programa štednje nove vlade. 

pitanjeNašem sindikatu se svakogodnevno javlja sve veći broj zaposlenih koji traže pojašnjenja zašto se u najavljenim merama vlade favorizuje samo privatni i zašto se svi zaposleni u javnom sektoru bez preciziranja na koga se to odnosi konstantno brendiraju etiketom “neradnika i parazita” koji uništavaju srpsku ekonomiju.

Granski sindikat zaposlenih u javnom sektoru “Sloga” se pita zašto se to radi, koje su namere takve vrste poređenja i zašto se ne primenjuju zakonske i poreske mere prema privatnom sektoru gde ima parazita  koji godinama unazad krše prava radnika i uništavaju budžet izbegavanjem plaćanja poreza i drugih obaveza državi?

Svedoci smo siromašenja sve većeg broja građana Srbije, dok sa druge strane pojedinci iz privatnog sektora uvećavaju svoju kupovnu moć, ali je i zloupotrebljavaju uzimanjem privrednih kredita i kašnjenjem u vraćanju, ne vrše se redovne uplate doprinosa za radnike, dok sa druge strane javno pokazuju svoju bahatost kupovinom najluksuznijih automobila, plovnih objekata i nekretnina, a da za to ne snose nikakve posledice, niti ih država kontroliše i sankcioniše porezima.

Sindikat smatra da su reforme neophodne, ali da je među prvim koracima potrebno ojačati poresku politiku i veću kontrolu u privatnom sektoru, uz dodatno zapošljavnje i do nekoliko puta većeg broja poreskih i inspekcijskih radnika, jer je iritantna nedodirljivost pojedinaca u privatnom sektoru, koji su krizu države iskoristili u njenoj neefikasnosti za sticanje i uvećanje svog profita, koje je veoma vidljivo i iritirajuće po sve građane Srbije.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*