Home » OBAVEŠTENJA » Radni sporovi u Srbiji su obesmišljeni

Radni sporovi u Srbiji su obesmišljeni

Gornji Milanovac, 8. jul 2016. –  Gradski odbor USS „Sloga“ Gornji Milanovac, ukazuje na  apsurd dužine trajanja radnih sporova u Srbiji i traži da se oni rešavaju po hitnom postupku.

Mišović Slobodan, bivši radnik i predsednik Nezavisnog sindikata Fabrike automobilskih delova (FAD), vodi  sudski spor sa nekadašnjom firmom koji traje gotovo osam godina.

Upravo je njegov proces primer kako izgleda borba jednog običnog, malog čoveka, radnika, protiv sistema ogrezlog u korupciji, ni malo nezavisnog  i podložnog raznim  uticajima.

Mišović, koji je otpušten sa radnog mesta dok je obavljao funkciju predsednika sindikata po nepostojećoj sistematizaciji i suprotno zakonu, u radnom sporu pred sudom prošao je kroz razne metamorfoze.

Predmet i predmetni akti su toliko „narasli“ da je on, na kraju, kao vrhunac svega, iz pozicije tužitelja dospeo na poziciju optuženog. Svaka institucija i institut demokratske odbrane prava i čoveka u ovoj zemlji za Mišovića je, umesto pomoćnika, predstavljao samo novi zid nerazumevanja i problema. Na kraju je taj običan, mali čovek, od birokrata ovog sistema koji za obične ljude ne postoji i nema razumevanja, optužen kao neko ko im, u njihovoj birokratskoj  učmalosti, remeti ustaljeni mir. Pri tome se zaboravlja da se taj čovek sve vreme bori za svoja osnovna radna, građanska i ljudska prava, za svoju golu egzistenciju“

Mi danas postavljamo pitanje – koja je svrha suda nesposobnog da za osam godina donese konačnu presudu u jednom sporu? Da li iko u ovoj zemlji razmišlja o tome kako radnik koji vodi sudski spor jer je ostao bez posla, može da preživi za to vreme? Pitamo se da li je upravo postojanja ovakvih sporova, koji u Srbiji nisu nikakva retkost, osnovni razlog za neotvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU?

 

Gde je rešenje?

Udruženi sindikati Srbije Sloga se zalažu za ostvarivanje u praksi najavljivanog suđenja po hitnom postupku kada su u pitanju radni sporovi.

Ne postoji milion istina! Istina je samo jedna i SUD je nadležan da donese odluku da li je nešto urađeno ili nije urađeno po zakonu. Koliko mu treba da do te istine dođe?

Takođe, USS Sloga se zalaže za unošenje odrednice u zakonu po kojoj bi, do okončanja sudskog spora koji se vodi između poslodavca i zaposlenog, poslodavac bio dužan da radniku koji je u sporu do okončanja spora isplaćuje minimalnu zaradu.

U svakom slučaju, poslodavac do okončanja spora neće biti egzistencionalno ugrožen, za razliku od pojedinca – radnika!

 

 

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*