Home » OBAVEŠTENJA » PRVOMAJSKI PROGLAS UDRUŽENIH SINDIKATA SRBIJE SLOGA

PRVOMAJSKI PROGLAS UDRUŽENIH SINDIKATA SRBIJE SLOGA

U znak sećanja na velike proteste nekoliko  stotina hiljada radnika održane 1886. godine u Čikagu, povodom zahteva za osmočasovnim radnim vremenom, koji su tragično završeni ubistvom nekoliko radničkih i sindikalnih aktivista, na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. odlučeno je: „Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“.

1.majOd tada se svake godine u vidu demonstracija obeležava tragični Hejmarketovski događaj (Haymarket – trg na kojem su održane demonstracije 1886. godine) kao dan međunarodne radničke solidarnosti. Za radnike i sindikaliste širom sveta, Hejmarket je postao simbol potpune nejednakosti i nepravde kapitalističkog društva. Do današnjeg dana, u celom svetu, 1.maj se obeležava u spomen mučenicima sa trga „Hejmarket“.

USS Sloga od svog osnivanja ovog dana organizuje protestnu šetnju sa Trga Dimitrija Tucovića prema zgradi Vlade Srbije.Ove godine 1. maj se poklapa sa najvećim hrišćanskim praznikom, Vaskrsom. Poštujući potrebu ogromne većine svog članstva, radnika i građana Srbije da ovaj praznik provedu u krugu svojih porodica, USS Sloga ove godine neće organizovati nikakve proteste. Borbu za očuvanje porodice koja je u ovim vremenima podjednako ugrožena kao i svako od nas individualno, smatramo ravnopravnom i delom borbe za očuvanje našeg integriteta i dostojanstva, naših radničkih i građanskih prava.

Naši članovi su svakodnevno u protestima i izloženi svakakvim vidovima pritisaka. Nema protesta radnika u Srbiji koje nisu predvodili i u njima učestvovali aktivisti i članovi Sloge. Iskoristimo ove praznične dane da se odmorimo u krugu najdražih i najbliskijih i nakupimo energiju za ono što nam predstoji – još više aktivnosti, još žešću borbu za zaštitu i ostvarenje naših prava! Jer nje će, u uslovima kojih smo svi svesni pa ih ovde nećemo nabrajati biti, i biće je više nego do sada. Uslovi u kojima smo izloženi brigom za osnovnom egzistencijom kao najmanje plaćena radna snaga na svetu, u državi u kojoj se ne poštuju ni zakoni koje je sama propisala, u kojoj je osmočasovno radno vreme za mnoge samo san… moramo biti hrabri, pametni i solidarni , što mora biti osnov za ostvarenje snažnog otpora protivniku koji ima mnogo lica, ali se svako prepoznaje kao deo opšteg, neoliberalnog koncepta uređenja sveta u kojem je za radnika određena sudbina roba.

Sledeća faza našeg otpora je formiranje prve prave levičarske, radničke partije u Srbiji. Širite svest o neophodnosti našeg političkog organizovanja i delovanja kroz autentičnu radničku partiju. USS Sloga je na pragu formiranja te partije, uz podršku svog članstva i bratskih sindikata iz Evrope i sveta. Nikome sloboda i prava nisu poklonjeni – za njih se moramo boriti! Nas ugnjetenih je mnogo, naša borba je opravdana, naši ciljevi su pošteni i humani!

Na spomeniku koji se nalazi na Hajmarketu, trgu na kojima su se naši preci životima borili za svoja i naša prava, piše: „ Doći će dan kada će naša tišina biti moćnija od glasove koje ste prigušili danas“.

Neka nas svest o neophodnosti ostvarenja ove poruke s ciljem opstanka povezuje!

U Beogradu, 29. aprila 2016. godine

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*