Home » OBAVEŠTENJA » Otvoreno pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću

Otvoreno pismo predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću

Poštovani,

prilikom gostovanja na TV PRVA 28.04.2016. godine govorili ste o južnokorejskoj kompaniji JURA i njenom poslovanju u Srbiji. Tom prilikom objašnjavali ste svoje viđenje situacije u vezi sa stranim investitorima u Srbiji. Kako smo mi sindikat koji je u više navrata javno iznosio tvrdnje da u pomenutoj kompaniji ima mnogo problema i pritužbi radnika na odnos koji poslodavac prema njima ima, smatramo da ima povoda da se i na ovaj način javno, a i Vama lično, obratimo.

Kao predstavnici radnika svakako podržavamo svaki napor Vlade Srbije, i Vas lično, da u zemlju privučete što više stranih investitora. Svaki uspeh na tom planu dočekujemo sa radošću. Borba za svako novo radno mesto u našim uslovima je prioritet i svaka novootvorena fabrika veliki uspeh. U tim nastojanjima imate našu apsolutnu podršku.

Naša iskustva sa većinom stranih poslodavaca su pozitivna: radnicima je omogućena redovna zarada, poštuju se radno pravni propisi i zakoni ove zemlje, a u većini je ostvaren socijalni dijalog na zavidnom nivou. U velikom broju takvih preduzeća deluju i sindikati USS Sloga, u sasvim korektnim odnosima sa poslodavcima. Naravno, uvek ima mesta za razgovore o unapređivanju položaja zaposlenih, a pre svega o visini zarada, sa kojima nikako ne možemo biti zadovoljni u najvećem broju ovih preduzeća.

Na žalost, JURA je sasvim drugačiji primer. O svim problemima o kojima nas zaposleni u ovoj kompaniji obaveštavaju, i svim lošim iskustvima koje su u njoj doživeli, spremni smo da Vas lično obavestimo u direktnom razgovoru ili pisano, direktnom poštom, poštujući Vašu preporuku da to ne radimo javno da ne bi negativno uticali na ostale prisutne, kao i potencijalne buduće strane poslodavce i investitore. To, razumljivo, nikome ne ide u prilog.

JURA je specifična po mnogo čemu, ali ovom prilikom, javno, ukazali bismo na nekoliko pitanja o kojima bi trebalo da se informišete prilikom posete poslovodstvu te korporacije, koju ste najavili:

1. Kako objašnjavaju nemogućnost osnivanja i nepostojanje sindikata u JURI, imajući u vidu da je to naše zagarantovano Ustavno i zakonsko pravo? Posle formiranja prvog takvog sindikata, sindikata Sloga u JURI u Rači, članovi odbora sindikata su dobili otkaze. Inspekcija rada ( ne koju nas i vi upućujete) je donela rešenja o vraćanju na posao tih koleginica, ali JURA to (inače izvršno) rešenje nije ispoštovala. Kako? Na kraju, i SUD je presudio pozitivno u korist nekoliko naših koleginica, ali one ni posle toga nisu više nikada radile u JURI. Napominjemo da se sve ovo dešavalo pre vašeg dolaska na vlast, ali smatramo zgodnom prilikom da prilikom posete JURI pokušate da dobijete, i nadamo se nama prenesete, odgovor na pitanje – kako je moguće da kompanija ne poštuje zakone i zakonske organe države u kojoj posluje?

2.  Zakonom je regulisano pitanje proslavljanja državnih praznika. Zašto ga JURA ne poštuje? Podsećamo da je i prošle godine u javnost priča o JURI dospela posle pobune radnika zbog nemogućnosti korišćenja slobodnih dana za praznike.

3. Veliki broj radnika ove kompanije žalio se na pojavu ekcema po rukama i alergija, a znamo i za nekoliko slučajeva ozbiljnih obolevanja radnika. Izražavajući sumnju da se radi o posledicama korišćenja opasnih hemikalija radnici su zahtevali da budu obavešteni o tome koje hemikalije se koriste i kakve rizike po zdravnje zaposlenih one podrazumevaju. Iako su na to po zakonu obavezni, od poslovodstva JURE nikada nismo dobili odgovor na ovo pitanje.

O mnogim ostalim, daleko većim problemima radnika o kojima, objasnili smo već, nećemo javno,  želimo da vas obavestimo. Bez obzira na  zajedničku želju svih razumnih ljudi u Srbiji da se poveća zapošljavanje i popravi naš privredni ambijent, ima stvari koje nemaju cenu, kao i onih koje se ničim ne mogu opravdati. Neke od takvih se, prema našim saznanjima, dešavaju i u JURI.

U svakom slučaju, one su neprimerene stepenu razvoja proizvodnih odnosa, kao i uopšte ljudskih prava i  odnosa u Srbiji danas, na početku 21. veka.

s  poštovanjem

Udruženi sindikati Srbije Sloga

Željko Veselinović

predsednik

Šta je kazao Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva o JURI i odnosu prema stranim poslodavcima…

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*