Home » OBAVEŠTENJA » PROGRAM DOSTOJANSTVENOG …
PROGRAM  DOSTOJANSTVENOG …

PROGRAM DOSTOJANSTVENOG …

Da li ste znali da je Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, 19. juna ove godine, na 102. zasedanju Međunarodne konferencije rada u Palati nacija u Ženevi, potpisao sa direktorkom Međunarodne organizacije rada (MOR) za Evropu i Aziju, Suzanom Hofman, poseban sporazum o saradnji pod nazivom „Program dostojanstvenog rada za Republiku Srbiju 2013-2017. godine“

Niste? Baš se čudimo…

Pored Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, potpisnici sporazuma su i Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost” i Unija poslodavaca Srbije.

potpisnici

B.Čanak (prvi s’ leva) i LJ.Orbović( prvi s’ desna)
Krojači radničkih sudbina

 U ime radnika?!

Program, za koju kažu da predstavlja strateško planiranje saradnje MOR sa Republikom Srbijom za period 2013- 2017. godine, i koji ima za cilj promovisanje dostojanstvenog rada u Republici Srbiji, odnosno promovisanje najviših međunarodnih standarda u domenu rada, zapošljavanja i socijalne politike, urađen je i pripremljen u saradnji sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i Sindikatom „Nezavisnost“, organizacijama koje za sebe tvrde da su reprezentativna udruženja radnika, kao i Unijom poslodavaca Srbije. Potpisujući dokument, kreatori našeg sadašnjeg i budućeg dostojanstvenog rada, označili su tri glavna prioriteta koji će odrediti pravac i cilj delovanja u periodu do 2017. godine. To su : Jačanje kapaciteta državnih institucija i socijalnih partnera radi unapređenja upravljanja tržištem rada; povećanje mogućnosti zapošljavanja i jačanje sistema socijalne zaštite.

Čime se hvale?

U dokumentu na 22 strane, najupečatljivije je poglavlje o „socijalnom dijalogu“, gde se kaže: “ da je Srbija poslednjih nekoliko godina napravila vidljiv napredak u jačanju svog Socijalno-ekonomskog Saveta (SES)“, a kao argument navode to da je SES, za stalno i bez plaćanja najma dobio prostorije za svoj Sekretarijat, sa veoma motivisanim osobljem i četiri stalna tripartitna radna tela – za radno zakonodavstvo, ekonomska pitanja, kolektivno pregovaranje i mirno rešavanje radnih sporova, i za bezbednost i zdravlje na radu. (prim.autora: motivisano osoblje i plaćeno?!)

Oni navode da zbog mera štednje koje je uvela Vlada, Sekretarijat nije mogao da dostigne željeni broj zaposlenih. Ipak, kako tvrde, uspevao je da saziva redovne i relativno česte sastanke Socijalno-ekonomskog Saveta (6-7 sastanaka godišnje) uz učešće svih šest ministarstava zastupljenih u Socijalno-ekonomskom savetu, uključujući ponekad i učešće Premijera Srbije kao predsedavajućeg Socijalno-ekonomskim Savetom.

I pored tih poteškoća, tvrdi se da su članovi Socijalno-ekonomskog saveta uspeli da se dogovore o socijalnom paktu u sred ekonomske krize, kao i da se slože na temu povećanja minimalne zarade?!

Za čim žale?

Nemogućnost veće uloge na nivou određivanja nacionalne politike, jer kako tvrde – „Ključna prepreka za uspešnije funkcionisanje Socijalno-ekonomskog saveta je njegov i dalje relativno mali politički značaj sa tačke gledišta Vlade Republike Srbije, čiji je glavni pokazatelj činjenica da nisu svi nacrti zakona koji su bitni za oblast rada, zapošljavanja i socijalne politike čak ni uzimani u razmatranje od strane članova Socijalno-ekonomskog saveta“.

Ako je ovo istinito, nejasno je – čiji su onda predstavnici radili na Nacrtu novog zakona o štrajku? Dostojanstveno, nema šta…

 

Da se potsetimo – Dostojanstven rad 2008-2013

Opšti nacionalni kolektivni ugovor, potpisan uoči majskih izbora 2008. godine, već maja 2009 je zvanično prestao da važi. Najveći apsurd je da se on u praksi nikada nije ni primenjivao i da je samo poslužio izbornoj svrsi.
Kolektivni ugovor je parafiran 29. aprila na Prvomajskoj konvenciji u Sava Centru, a potpisali su ga: predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (Ljubisav orbović), UGS Nezavisnost (Branislav Čanak), Unije poslodavaca (Stevan Avramović), u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i tada aktuelnog ministra za rad i socijalnu politiku Rasima Ljajića.

Video- Orbović Ljuba, podrška Tadiću!

Kompletan Program dostojanstvenog rada 2013-2017.  u vordu,  možete preuzeti kod nas klikom na sliku, obzirom da ga na zvaničnim prezentacijama sindikata koji za sebe tvrde da su reprezentativni,  i koji su potpisnici ovog dokumenta- nema! 

word

ANTRFILE

KO NAS I KAKO PREDSTAVLJA

Savez samostalnih sindikata Srbije je iz kontinuiteta socijalizma i sindikalnog masovnog okupljanja i delovanja, nezakonito zauzeo postojeću infrastrukturu u materijalnom i kadrovskom smislu, uključujući i reprezentativnost, ali i sve mehanizme saradnje sa vlastima. Ovim je sebi obezbedio nezasluženu prednost u odnosu na druge sindikate, a time i učešće u svim važnijim domaćim i međunarodnim organizacijama gde se predstavlja radništvo Srbije!

SOCIJALNO EKONOMSKI SAVET

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije osnovan je Zakonom o Socijalno-ekonomskom savetu (“Službeni glasnik RS“ broj 125/04), a kao institucija započeo je sa radom u aprilu mesecu 2005. godine.

Socijalno-ekonomski savet ima 18 članova, i to šest predstavnika Vlade Srbije, šest predstavnika reprezentativnih sindikata i šest predstavnika reprezentaivnih udruženja poslodavaca, koji se imenuju na četiri godine. Svaki član Saveta ima svog zamenika.

Javnosti su još uvek  nepoznata primanja članova Socijalno-ekonomskog saveta i troškovi rada ovog tela.

Poveći spisak lokalnih Saveta možete pogledati ovde /link/

 

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top