Home » SAOPŠTENJA » Povući naredbu o zabrani korišćenja godišnjih odmora u UKC Kragujevac

Povući naredbu o zabrani korišćenja godišnjih odmora u UKC Kragujevac

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite javno poziva direktora UKC Kragujevac dr Predraga Sazdanovića da odmah stavi van snage neredbu kojom se od 06.09.2021. godine zabranjuje zaposlenima korišćenje godišnjeg odmora i prekid korišćenja istog pod pretnjom da će snositi posledice ukoliko to ne učine.

Ova naredba je još jedan potez koji vređa i omalovažava kompletan zdravstveni sistem, slična odluci koju je isti direktor nedavno doneo da se zaposleni o svom trošku testiraju na korona virus nakon povratka sa godišnjeg odmora.

Naredba je neustavna i nezakonita, jer godišnji odmor zaposlenih spada u neotuđivo ustavno i zakonsko pravo zaposlenih u Republici Srbiji i koristi se isključivo u skladu sa zakonskim propisima. Zato nam je potpuno nejasno na osnovu čega i pod čijom direktivom je doneta ova naredba, jer u Srbiji nije na snazi vanredno stanje radi suzbijanja i sprečavanja širenja  pandemije virusa covid-19, poput 2020. godine da bi se prekidalo korišćenje godišnjih odmora.

Niko ne spori da je trenutna epidemiološka situacija u Šumadiji, konkretno u Kragujevcu složena i da je u takvim okolnostima  neophodno da zdravstveni radnici ulože veći napor kako bi se izborili sa virusom, ali je neophodno imati na umu da su zdravstveni radnici ljudi sa neotuđivim pravima koja im država garantuje.

UKC Kragujevac je jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji i kao takva podnela je i podnosi veliki teret od kada je proglašena epidemija, a naše kolege imaju veliku zaslugu što su spašeni mnogi životi i imaju pravo na dostojanstven rad i sve ono šta iz toga proističe.

Očigledno je da postoji ozbiljna organizaciona nesposobnost da se ljudski resursi u UKC Kragujevac organizuju na funkcionalan i efikasan način, pa se pribegava onom najprostijem i najprimitivnijem – kvantitetu, odnosno brojčanosti medicinskih radnika na radnim mestima kako bi se stvorio privid da je sve pod kontrolom.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite poziva  direktore svih zdravstvenih ustanova u Srbiji da ne slede loš primer iz Kragujevca, jer se nakon ovakvog postupanja postavlja ozbiljno pitanje: šta je sledeće što će neki direktor samovoljno i bez zakonskog utemeljenja uraditi kako bi se nekom dokazao ili dodvorio kao lojalan?

U nastavku, naredba.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*