Home » OBAVEŠTENJA » Povećanje minimalca unapred “pojela” realna inflacija

Povećanje minimalca unapred “pojela” realna inflacija

Beograd, 11.09.2018.- Udruženi sindikati Srbije “Sloga” odluku Vlade Srbije da uvećanje minimalne cene rada od 8,6 odsto za 2019. godinu, odnosno 155 dinara po satu ocenjuju toliko sramnom i ponižavajućem po celokupni svet rada u Srbiji da je takvu odluku nemoguće komentarisati u bilo kakvom pozitivnom smislu, osim da je to povećanje unapred “pojela” realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom vlast barata.

To što se “navodno” sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici takozvanih reprezentativnih sindikata, Samostalnog i UGS “Nezavisnost” – ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu jer učešćem u radu Socijalno – ekonomskog saveta Srbije daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici.

Ipak, najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu.

Posle niza predhodnih štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, vlast očigledno nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuju kod međunarodnih bakarskih institucija.

Ovo za posledicu ima dalji nastavak štednje na plećima građana, po modelu presipanja budžetskih sredstava iz “šupljeg u prazno”, kao i privlačenju stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im kao poslodavcima obezbediti jeftinu radnu snagu.

Niska cena minimalca će nastaviti još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njigov rad više plaća i ceni, što ovde u Srbiji očigledno nije slučaj jer se vidi i po samom odnosu kada je reč o minimalnoj ceni rada.

Informativna služba

 

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content