Home » SINDIKAT » Produžen kolektivni u Karneksu
Produžen kolektivni u Karneksu

Produžen kolektivni u Karneksu

Vrbas – Beograd, 27.04.2018. – Zaposlenima u kompaniji Karneks iz Vrbasa juče je produžen kolektivni ugovor iz 2017. godine. Ugovor koji je važio godinu dana, sada važi još dve godine, rečeno nam je iz Sloginog sindikata u Karneksu.

Predsednik reprezentativnog “Radničkog Sloga Karneks sindikata” Danilo Stec kaže da je ličnog mišljenja da se radi o dosta zadovoljavajućem kolektivnom ugovoru s obzirom da aktuelni zakon o radu ide na štetu zaposlenih.

Danilo Stec

– Potpisani kolektivni ugovor je već u primeni na nivou kompanije Karneks skoro godinu dana i kao takav je sa svim ranije stečenim pravima produžen na još dve godine. Tražili smo plaćanje regresa na nivou prosečnog ličnog dohotka u republici, ali nije bilo prostora za to. Lično sam mišljenja da je ugovor dobar, ali i da je mogao biti još bolji. Ipak, nadamo se njegovom poboljšanju u budućnosti i to u skladu sa rastom ekonomskih prilika u Srbiji, rekao nam je čelnik Sloginog sindikata.

On je podsetio da je kolektivnim ugovorom plata radnicima bila povećana od prvog do četvrtog stepena stručne spreme i to u rasponu od 13 do sedam procenata, i da ono važi i dalje.

– Poslodavac plaća prekovremene sate, izdvaja novčane čestitke ženama za 8 mart. Tu je novčana pomoć deci radnika koji imaju po tri i više maloletne dece. Plaćeni su neiskorišćeni godišnji odmori, pomaže se radnicima sa zdravstvenim i socijalnim problemima, pomaže se kod smrti ukućana (plaća sve troškove sahrane).

Podsećanja radi, zaposleni u kompaniji Karneks u Vrbasu ostvarili su pravo na kolektivni ugovor tek nakon dolaska kompanije MK kada je i započet ozbiljan dijalog sa sindikatima. Predhodni vlasnik investicioni fond Asmor ignorisao je svoju zakonsku, ali pre svega moralnu obavezu jačanja i razvijanja socijalnog dijaloga.

Info služba

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top