Home » OBAVEŠTENJA » Potpisan Sporazum o rešenju kolektivnog radnog spora u Domu zdravlja

Potpisan Sporazum o rešenju kolektivnog radnog spora u Domu zdravlja

Izvor: gminfo.rs, 12.12.2017.
gminfo.rs.

Posredstvom Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova u petak, 30. novembra, Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu i predstavnici udruženih Sindikata „Sloga“ potpisali su Sporazum o rešenju kolektivnog radnog spora u milanovačkom Domu zdravlja.

Nikola Erić, (Sindikat Sloga), Dragana Miletić, Divna Simović Šiljaković i Predrag Đurić, foto:gminfo.rs

Predrag Đurić, predsednik Udruženih sindikata Sloga, sindikata zdravstva i socijalne zaštite istakao je da su se Rebubličkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova obratili nakon saznanja da direktor Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu ne primenjuje posebni kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika, lokalna samouprava i autonomna pokrajina.

– Predstavnici udruženih sindikata Srbije „Sloga“ su se, nakon što nas je Dr. Divna Simović Šiljković obavestila da v.d. direktora Doma zdravlja Aleksandar Čivović krši zakon, jer ne primenjuje poseban kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika, lokalna samouprava i autonomna pokrajina, obratili Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova. Primedbe su se odnosile na na uslove rada sindikata, prava sindikalnih predstavnika, kao i prava svih zaposlenih u Domu zdravlja Gornji Milanovac. Istakao bih da je već nakon drugog sastanka spor okončan mirnim putem, da su sve primedbe sindikalnih predstvnika prihvaćene – rekao je Predrag Đurić i dodao da smatra da Aleksandar Čivović, koji obavlja funkciju v. d. direktora milanovačkog Doma zdravlja, nije svesno kršio ove odredbe, jer su ga one sačekale kad je preuzeo funkciju direktora.

 

Poptisan Sporazum o rešenju kolektivnog radnog spora u milanovačkom Domu zdravlja, foto:gminfo.rs

Predsednica Sindikalne organizacije „Sloga“ u Domu zdravlja Gornji Milanovac Dr. Divna Simović Šiljaković ističe da su zadovoljni kako je spor rešen, ali i da je ovo tek početak borbe za poštovanje prava zaposlenih.

– Uspeli smo da postavimo sindikat na poziciju koju treba da ima u milanovačkom Domu zdravlja i da sindikalni predstavnici, kao predstavnici svih zaposlenih, aktivno učestvuju u radu ove ustanove. S obzirom na to da je u toku poslednjih meseci došlo do strukturnih promena u Domu zdravlja, jer su doneti novi pravilnici o sistematizaciji, kao i unutrašnjoj organizaciji, a bez saglasnosti sindikata, mi smo bili primorani da preko Agencije reagujemo i ukažemo na neke nepravilnosti u ovim već donešenim aktima – rekla je Divna Simović Šiljaković i dodala da im sada ostaje samo da čekaju i vide da li će v.d direktora Doma zdravlja Aleksandar Čivović, to na šta smo ukazali izmenama, i primeniti.

– Mogu da kažem da nas posao u milanovačkom Domu zdravlja tek čeka, ovo je početak. Videćemo šta će se sve promeniti i da li će će v.d direktora Doma zdravlja Aleksandar Čivović, to na šta smo ukazali izmenama, i primeniti. Od 198 zaposlenih, za sada je 60 njih u našem sindikatu, ali članstvo nije uslov da bi sindikat nekome pomogao – zaključila je Divna Simović Šiljaković.

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova je osnovana 2004. godine sa ciljem da brzo, efikasno, profesionalno i potpuno besplatno rešava radne sporove koji su nastali između zaposlenih i poslodavaca.

Rok u kome se svaki spor rešava, kolektivni ili individualni je 30 dana, a iskustva Agencije su, po rečima Dragane Miletić, arbitra i miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, takva da je preko 90 odsto sporova rešeno pozitivno, odnosno na način koji odgovara i poslodavcu i zaposlenima.

– Što se tiče Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu u pitanju je bio kolektivni spor, primena posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika, lokalna samouprava i autonomna pokrajina. Istakla bih da je spor rešen u roku od pet dana na obostrano zadovoljstvo, i poslodavca i sindikata. Problemi koji su se javljali u toku primene su otklonjeni, a sporazum o rešenju spora ima snagu pravosnažne konačne izvršne sudske odluke. To je velika prednost ovakvog načina reševanja radnih sporova, kao i to da se rasprave Agencije održavaju u prostorijama poslodavca i nisu vremenski ograničene -izjavila je Dragana Miletić i dodala da svi zaposleni koji imaju neki problem u vezi radnih odnosa i primene kolektivnih ugovora treba da se obrate Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova.

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*