Home » OBAVEŠTENJA » Pomoć radnicima Pošte u obustavi rada

Pomoć radnicima Pošte u obustavi rada

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ sa veoma velikom zabrinutošću prate masovna uručenja suspenzija radnicima Pošte koji su u obustavi rada širom Srbije.

Zaposlenima u svim organizacionim jedinicama JP „Pošta Srbije“ dajemo punu podršku u istrajavanju na zahtevima u ostvarivanju svojih zakonom zagarantovanih prava, uz sugestiju da se odmah uključe institucionalno u svoje postojeće sindikate, ili neke druge, a ovim putem ih obaveštavamo i da su vrata našeg sindikata „Sloga“ za njih uvek otvorena.

Kako je u samo u jučerašnjem danu doneto više od 200 suzpenzija, u Somboru, Zrenjaninu i Novom Sada, strahujemo da će se taj broj u nerednim satima ili danima duplirati, možda i utrostručiti širom Srbije. Podsećamo da se juče desio nemili događaj u Kraljevu, u Pošti 6, kada je poštar M. B. zbog pritiska upravnika pred kolegama isekao vene.

Očigledno je da je vlast umesto razgovora sa radnicima krenula nasilnom Tačerovskom metodom u obračun sa organizatorima obustave i gušenja socijalnog nezadovoljstva, što nije dobro za državu, niti za radnike Pošte, jer će nastavkom obustave bez sindikalne podrške koja je utemeljena u Zakonu o radu i Ustavu Srbije, moći da ostanu bez insitucionalne zaštite i posla.

Uz dužno uvažavanje svih neformalnih grupa i građanskih udruženja koji su ovih dana pružali podršku radnicima u obustavi, što mi kao sindikat itekako pozdravljamo i pozivamo ih da to čine još više, međutim, ističemo da samo sindikat kao institucija ima iskustva i može da u ovakvim kriznim situacijama na temelju zakona i Ustava da zaštiti radnike od represije i otkaza.

Pozivamo sve neopredeljene radnike Pošte i one koji su još u nedoumici oko toga treba li da budu sindikalno organizovani, da nam se jave kako bi im objasnili suštinu i pružili svu neophodnu pomoć i logistiku za poništavanje rešenja o suspenziji.

U Beogradu, 12.12.2019. godine

 

Informativna služba

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*