Home » OBAVEŠTENJA » Pokrenut spor pred Agencijom zbog ometanja rada sindikata
Pokrenut spor pred Agencijom zbog ometanja rada sindikata

Pokrenut spor pred Agencijom zbog ometanja rada sindikata

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podneo je Predlog za pokretanje postupka pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova zbog ometanja rada sindikata u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“ u Kragujevcu, koji će se održati 5. aprila u prostorijama poslodavca.

Naime, od trenutka kada je formiran sindikat “Sloga” u Zavodu za smeštaj odraslih lica u ustanovi „Male Pčelice“, rukovodstvo te ustanove na različite načine ometa rad sindikata.

Iako je vremenom broj članova sindikata Sloga u Zavodu rastao i kako su ispunjeni uslovi za reprezentativnost,  sindikat je januara 2022. godine u skladu sa zakonom dostavio poslodavcu zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti, uz prateću dokumentaciju i dokaze o ispunjenosti uslova iz člana 218. Zakona o radu.

Kako je poslodavac bio u obavezi  da odluči o zahtevu sindikata u roku od 15 dana od momenta podnošenja zahteva, a osnovu  člana 228. stav 2. Zakona o radu, sindikat je pokrenuo spor pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, jer se radi o veoma ozbiljnom ometanju rada sindikata u kontinuitetu i kršenju zakona.

Kada kažemo u kontinuitetu, podsećamo da je naš sindikat protiv bivšeg direktora Zavoda Vladice Stanojevića i još dva lica 2020. godine podneo krivične prijave što su primoravali jednog od zaposlenih da radi noću, iako mu je nadležna institucija rešenjem ograničila rad isključivo na dnevne smene zbog zdravstvenog stanja.

Takođe, iste godine Stanojević je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, u postupku istrage, uhapšen sa još 13 osoba koje su se sumnjičile da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“.

Stanojević se, takođe, što je bio i veliki javni skandal sumnjičio i da je zaposlenima naredio da za lečenje bolesti šuge korisnicima Zavoda daju lekove namenjenim životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje.

Očekivali smo da će se promenom rukovodstva Zavoda i imenovanjem dr Danijele Nastić Simović za vršioca dužnosti direktora, konačno uspostaviti sistem u kome će se zakoni poštovati, međutim, uspostavilo se suprotno.

Iskreno se nadamo da je došlo do nesporazuma i da će se zakon ispoštovati nakon medijacije Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, odnosno, da novo  rukovodstvo neće nastaviti da radi po modelu svojih prethodnika.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top