Home » KAMPANJE » Podrška Jovani, autorki pesme “Bagra” na WFTU svetskom festivalu

Podrška Jovani, autorki pesme “Bagra” na WFTU svetskom festivalu

Povodom obeležavanja Prvog maja, Međunarodnog dana rada, Udruženi sindikati Srbije”Sloga”su u znak solidarnosti i podrške na Prvom muzičkom festivalu koji je organizovala Svetska federacija sindikata (WFTU) predložili pesmu “Bagra”, mlade studentkinje Jovane Popović iz Kikinde, koja je u zatvoru u Zabeli neosnovano provela 21 dan pod optužbom da nije poštovala meru zdravstvenog karantina.

Budući da članice WFTU, svake godine Prvi maj obeležavaju raznim manifestacijama u javnom prostoru, što ove godine nije bilo moguće zbog pandemije virusa COVID – 19, organizovan je muzički festival sa pesmama koje simboliziju borbu za bolja prava širom sveta.

Nama se svakog dana sve više narušavaju sva moguća prava, bilo da su ona građanska, politička, radnička ili sindikalna. Srbija je postala zemlja u kojoj se širi model autoritarne vlasti, zemlja u kojoj se novinari hapse zbog istine, gde im se preti, a kuće pale bez sudskog epiloga. Takođe, lošom ekonomskom politikom i nefunkcionalnim zakonima, radnici u Srbiji su samo jeftina radna snaga, često izloženi mobingu, političkim ucenama i raznoj šikani, bez nade da će im institucije njihove države pomoći.

Jovana Popović je to bukvalno opisala u pesmi “Bagra”, zbog čega je ubrzo postala najmlađi politički zatvorenik, ali i heroina, simbol borbe obespravljenih u Srbiji. Zbog njene lične hrabrosti i odlučnosti da nastavi sa otporom prema nefunkcionalnom sistemu, Jovana zaslužuje podršku i poštovanje nas kao sindikata.

Lista muzičkih numera je istaknuta na sajtu Svetske federacije sindikata i biće prezentovana širom sveta na sajtovima svojih članica, radio stanicima i u drugim medijima koje su u vlasništvu sindikata i onih koji podržavaju borbu za bolja prava radnika, demokratiju i slobodu.

WFTU je najstarija i najbrojnija svetska sindikalna federacija, osnovana 1945 godine i trenutno ima više od 100 miliona članova u 140 zemalja, a Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su njen punopravan član.

 

Informativna služba

 

U nastavku link ka listi WFTU, na kojoj je numera “Bagra” na rednom broju 18 .

WFTU Musical Festival to May Day

BAGRA
Banda ote zemlju celu
drvo, kuću, travu, reku,
povratnici u zlodelu,
kradu, lažu, ruše, seku.

Slika ružna, mladost tužna
stoka pamet bedom seli.
Bagra ova jes’ nam dužna,
znanje valja, narod deli.

Refren

Nikad više čizme tvoje,
kako gaze srce moje,
srce moje ponosno je
veliko je, slobodno je!

Otpor čuva zemlju celu,
drvo, kuću, travu, reku.
imamo ih sve “na delu”
rat u šteku, suze teku.

Slika ružna, mladost tužna,
hulja rulju mržnjom truje.
Bagra ova jes’ nam dužna,
“svi smo isti”, kupljeno je.

Refren

Slika ružna, mladost tužna,
zlatno doba bojkotuje,
bagra ova jes’ nam dužna,
moj je izbor, gotovo je!
moj je izbor, gotovo je!

 

 

 

 

 

….

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content