Home » OBAVEŠTENJA » OTKAZI ZBOG BOLOVANJA

OTKAZI ZBOG BOLOVANJA

(Izvor :Vesti, „Lečio tumor, dobio otkaz“) —

Beograd, 19. mart 2015. — Da li je Srbiji za sve kriv Zakon o radu, kako se prema bolesnim radnicima ponaša država, a kako privatne firme, da li je državni aparat majka ili maćeha svojim građanima i da li je u Srbiji danas dozvoljeno biti bolestan i nemoćan, pokušale su da odgovore nedeljne „Vesti“ u kome je svoje mišljene dao i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

vesti_online_300_adresaOtkaz usred bolovanja u poslednje vreme je kao grom iz vedra neba pogodio nekoliko zaposlenih u državnom sektoru, a takav potez, kažu pravnici s kojima su razgovarale „Vesti“, nije deo nove regulative o radu, već uglavnom nezakoniti čin rukovodilaca.

Sindikalci ističu da direktori misle da su sedanjem u direktorsku fotelju postali svemogući, a iskustvo im govori da su prilikom bolovanja radnika humaniji privatni poslodavci od onih u javnom sektoru.

Otkaz nekom ko je na bolovanju ne iznenađuje lidera sindikata Sloga Željka Veselinovića, iako zakon rukovodiocu ne daje ovakvo pravo.

– Ne čudi me, jer neki dođu na direktorsko mesto, pa misle da mogu da rade šta hoće, a onda promene firmu misleći da ih neće potkačiti odgovornost za proces koji oštećeni radnik povede na sudu – ističe Veselinović.

– Armija partijskih činovnika čeka na posao u javnim i državnim preduzećima, pa izgleda partijci na položaju prazne mesta da bi zaposlili stranačke ljude, rođake, kumove… Izgleda da ćemo se ubuduće sve češće suočavati s nezakonitim otkazima – zaključio je lider Sloge.

Inspekcija i sud

– Imali smo slučajeve kad neko ko je po ugovoru zaposlen na određeno vreme izvodi manevar i uzima bolovanje pre datuma isticanja ugovora da bi produžio rad. Slučaj otkaza stalno zaposlenog koji ima dokaze da je na opravdanom bolovanju rešavaju inspekcija rada i sud – tumači Željko Veselinović.

Opširnije na: „Lečio tumor, dobio otkaz

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*