Home » OBAVEŠTENjA » Okrugli sto nije što i javna rasprava
Okrugli sto nije što i javna rasprava

Okrugli sto nije što i javna rasprava

Beograd, 9 jul 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” prihvatiće  poziv Ministarstva rada  i zapošljavanja za učešće na sutrašnjem okruglom stolu povodom izmena i dopuna Zakona o radu, uz jasnu i  preciznu ogradu da okrugli sto ne može zameniti izostalu instituciju javne rasprave na kojoj i dalje striktno insistiramo.

stoNaše učešće u samom radu okruglog stola i diskusiji biće ograničeno prisutvom predstavnika  iz Samostalnog sindikata i UGS Nezavisnost  iz Radne grupe koja je radila na izradi zakona,  jer bi se njihovim izostankom stvorila iskrivljena slika o onome o čemu se i na čemu do sada pregovaralo, a mi ne želimo da dajemo legitimitet skupu na kojem bi izostale naše sindikalne kolege i mnogi odgovori.

Njihovo prisustvo na okruglom stolu  je za nas veoma važno zbog naših dijametralnih pogleda i stavova po pitanju važnosti pojedinih predloženih odredbi koje trebaju biti izmenjene novim zakonskim rešenjema.

Te razlike se ogledaju prvenstveno  u različitim pogledima na važnost i suštinu odredbi iz zakona, jer mi suštinu vidimo u sigurnosti posla, ugovorima o radu i elementima koji bi trebalo da radnika zaštite od zloupotreba, dok predstavnici iz pregovaračkih sindikata važnost pridaju proširenom dejstvu kolektivnih ugovora, za koje dobro znamo da iako donešeni nemaju obavezu i njegove primene.

Dovoljno je podseti da je krajem aprila 2008 godine potpisan Opšti kolektivni ugovor sa proširenim dejstvom na sve zaposlene u Srbiji i da on nikada nije zaživeo u praksi, a do kraja godine je i suspendovan od strane tadašnjeg ministra rada Rasima Ljajića.

Imajući ovo u vidu, bojimo se da bi i samim kompromisom njegovog prihvatanja radnici bili oštećeni i još jednom, po ko zna koji put  u poslednje dve i po decenije prevareni.

Okrugli sto u organizaciji Ministarstva rada  se održava sutra, 10. jula 2014. godine sa početkom u 13 časova u Palati Srbija  na Novom Beogradu, a protokolom je predviđeno da će njemu prisustvovati pored domaćina i predstavnici reprezentativnih sindikata, udruženja poslodavaca, drugih organizacija zaposlenih i stručne  javnosti, ali i sam  ministar  rada Aleksandar Vulin.

Delegaciju Udruženih sindikata Srbije “Sloga” predvodiće potpredsednik sindikata i narodni poslanik Milan Petrić.

O toku samog sastanka  i o onome o čemu se razgovaralo članstvo i javnost biće blagovremeno obavešteno.

Informativna služba.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top