Home » OBAVEŠTENJA » Okrugli sto nije dao odgovore

Okrugli sto nije dao odgovore

Beograd, 11. Jul 2014. – Okrugli sto o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o radu koje je organizovalo Ministarstvo rada nije dao očekivane odgovore na mnoga pitanja koje očekuje svet rada . Naprotiv, čini se da se nakon njega još više probudio postojeći jaz zbog čega će gotovo svi sindikati svoju konačnu reč dati u narednim danima i to najverovatnije organizovanjem protesta kako se on nebi usvojio.

sto

Iako je bilo predviđeno da se na jučerašnjem skupu pojave i predstavnici reprezentativnih sindikata,  Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost – to se nije dogodilo.

Oni su predhodno napustili ranije održan sastanak Radne grupe za izradu izmena Zakona o radu i najavili da će danas doneti odluku o definitivnom napuštanju pregovora i organizovanju protesta.

Milan Petrić, potpredsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i narodni poslanik rekao je u svom izlaganju da okrugli sto ne može biti javna rasprava i da se nada da je njegovo održavanje samo korak ka široj javnoj  raspravi  koja bi trebalo da usledi.

On je kritikovao neka od rešenja iz zakona i uputio neslaganje na neke konkretne odredbe, kao što su informisanost  sindikata, način otkaza osobama sa invaliditetom, povezivanje postupka krivičnog gonjenja sa otkazima, kažnjavanje zaposlenih, nedefisan način disciplinske odgovrnosti i sl.

“Ceo predlog zakona umanjuje zaštitu radnika i ide u korist profita, a mi u ime radnika takav predlog  ne možemo podržati”, istakao je Petrić i predložio održavanje referenduma.

Pored predstavnika Sloge na okruglom stolu Ministarstva rada učestvovali su predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata i Asocijacije slobodnih sindikata koji su takođe kritikovali predlog zakona , a njihov  najveći deo izlaganja se odnosio  na pitanja reprezentativnosti, kako sindikata tako i poslodavačkih udruženja.

U nedostatku konkretnih rešenja i konsenzusa o zakonu, Srbiju u narednom periodu očekuje vruće radničko leto,  ali i vrelija jesen, jer pored donošenja Zakona o radu sledi i smanjenje zarada zaposlenima u javnom sektoru.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Sandra Ivanovic

    Sta li je poslanik pricao.Na kom jeziku govorio i sta je tamo radio kad covek nema pojma o nicemu. I taj nekog da predstavlja u parlamentu.To je sramota za vas kao sindikat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content