Home » OBAVEŠTENJA » ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O ŠTRAJKU
ODRŽANA  JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O ŠTRAJKU

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O ŠTRAJKU

Prva od tri javne rasprave o Nacrtu novog zakona o štrajku održana je juče u Novom Sadu. Nacrt Zakona predstavili su predstavnici Radne grupe koju su činili predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.  U Radnoj grupi u sastavljanju nacrta nisu učestvovali predstavnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ već su pozvani na raspravu.

strajk

U Novom Sadu, 15. jula, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održana je prva od predviđene tri javne rasprave o Nacrtu zakona o štrajku.  Na raspravi se nisu pojavili sindikati Nezavisnosti, čiji je predstavnik  učestovao u  Radnoj grupi za izradu zakona, pored predstavnika Samostalnog sindikata Srbije, predstavnika poslodavaca i  Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Interesovanje je bilo ogromno, a Njegoš Potežica, predstavnik Radne grupe ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije i sam je bio iznenađen neslaganjem svojih sindikalnih kolega iz saveza koji nisu odobravanjem i podrškom dočekali Nacrt zakona.

Najveće neslaganje je bilo oko „lok auta“, utvrđivanja minimuma procesa rada i određenim formulacijama u zakonu kojima se direktno obesmišljava štrajk.

Lok aut, odnosno mera poslodavca  da se zatvori radno mesto ili preduzeće u cilju sopstvene zaštite, sindikati i predstavnci države insistirali su da ova mera mora biti usaglašena sa međunarodnim standardima, dok su poslodavci vrlo agresivno insistirali na njenom uvođenju.

Ključna primedba je i formulacija „nanošenje štete imovini“, što je preširok pojam. Sindikati su se složili da se u Zakon unesu jasne i određene kategorije kao  što su sredstva za rad, oprema i repromaterijal, ali isto tako da se nezakonitost štrajka uslovi postojanjem namere štetnika da nanesu štetu.

Druga primedba se odnosila na utvrđivanje minimuma procesa rada. Stav sindikata je da se to pitanje uredi Kolektivnim ugovorom ili Sporazumom između poslodavca i sindikata, ako ni to nije moguće sindikati su predložili da to uredi poslodavac svojom Odlukom  za koju sindikati predlažu da minimumom ne može biti obuhvaćeno više od 20%.

Posebno je sporno mesto održavanja štrajka, jer radnicima ne sme biti uskraćeno pravo da svoje nezadovoljstvo izraze i van tog prostora i na način koji se smatra odgovarajućim.

Kada su u pitanju prava zaposlenih koji štrajkuju , po ovom Nacrtu ona su umanjena u odnosu na postojeće zakonsko rešenje

Ispred Udrženih sindikata Srbije „Sloga“, na ovoj raspavi učestvovali su: Milan Petrić, Jasmina Maričić Vukotić, Mića Ćosić, Bojan Mitić i Milena Jocić.

Sledeća javna rasprava zakazana je u Nišu.

Složno!

Ovde možete preuzeti Nacrt Zakona o Štrajku koji Sindikati koji su učestvovali u Radnoj grupi još uvek nisu postavili  na svoje veb prezentacije…

Preuzmi Nacrt zakona o strajku za javnu raspravu

Nacrt zakona sačinila je Radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Inspektorata za rad, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Unije poslodavaca Srbije, a po pozivu profesori i sudije radnog prava.

Javnu raspravu o Nacrtu zakona organizovaće Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, u formi prezentacije i rasprave o Nacrtu zakona, koja će se održati 15. jula 2013. godine, od 11,00 do 14,00 časova u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, Novi Sad, Bulevar Mihaila Pupina 24, 19. jula 2013. godine, od 11,00 do 14,00 časova u prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje Niš, Niš, ulica Pariske komune bb, 31. jula 2013. godine, od 11,00 do 14,00 časova u prostorijama Palate „Srbija”, Novi Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 2.

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top