Home » OBAVEŠTENJA » Odmah započeti kolektivno pregovaranje u Vojsci Srbije!

Odmah započeti kolektivno pregovaranje u Vojsci Srbije!

Beograd, 12. januar 2016. – Sindikat Sloga Ministarstva odbrane i Sindikat Sloga VMA zahtevaju od Ministarstva odbrane da se odmah i u skladu sa zakonom otpočnu pregovori na zaključenju kolektivnog ugovora u Vojsci Srbije, a na koje je Ministarstvo odbrane pozvano još u martu prošle godine od strane reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije.

1Poslednjih dana svedoci smo sramnog pokušaja diskreditacije naših kolega iz reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije od strane novoformiranih sindikata vojske, koji svojim javnim istupanjem otvoreno i bez srama pokazuju da su u službi poslodavca, a ne zaposlenih koje bi trebalo da predstavljaju i od kojih uzimaju članarinu.

Nama je potpuno nelogično istupanje svakog sindikata koji hvali samo poteze poslodavca, umesto da se zalaže za zaključenje kolektivnog ugovora kojim bi se rešili nagomilani problemi i značajno popravio materijalni i socijalni status zaposlenih.

Zato, ukoliko Ministarstvo odbrane želi istinski socijalni dijalog, a ne deklarativni kao što to radi sada, ono to može i ostvariti jedino za stolom, razgovorima i dogovorima za budućnost, i nikako opstrukcijama Vojnog sindikata Srbije koji u ovom trenutku jedini ispunjava uslove za zaključenje kolektivnog ugovora, što ozbiljno navodi na sumnju da se možda radi o nameri da se on nikada ne potpiše.

Istovremeno, moramo da naglasimo i opravdanu bojazan da će se svakim daljim izostankom kolektivnog ugovora u Vojsci Srbije nastaviti sa produbljavanjem krize, koja nesumnjivo narušava ugled ministarstva kao celine, ali i stvara podlogu za razne manipulacije, u kojima mi kao ozbiljni sindikati ne želimo da učestvujemo.

Sindikat Sloga Ministarstva odbrane i Sindikat Sloga VMA će se u skladu sa Ustavom Republike Srbije i važećim zakonima uvek zalagati za odbranu kolektivnog pregovaranja kao univerzalnog prava kojim se unapređuju odnosi zaposlenih i poslodavaca.

Stoga, odmah započeti pregovaranje i zaključenje kolektivnog ugovora za sve zaposlene u Vojsci Srbije!

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content