Home » OBAVEŠTENJA » Odgovor na otvoreno pismo korporaciji Trajal
Ž.Veselinović- Foto arhiva

Odgovor na otvoreno pismo korporaciji Trajal

Beograd, 11.04.2017. – Odgovor Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i predsednika Željka Veselinovića na jučerašnje otvoreno pismo javnosti Trajal korporacije iz Kruševca.

Poštovani,

Neizmerno sam Vam zahvalan, čak šta više počastvovan odgovorom koji sam dobio od Vas u vidu otvorenog pisma, jer je to jedino pismo na koje ste nam odgovorili uprkos tome što sindikat Sloga u Trajal korporaciji deluje gotovo pet godina, kao i to da smo Vam se više desetina puta do sad obraćali.

Nisam siguran kome mogu da odgovorim na ovo pismo, jer u potpisu nema nikog, tako da neznam da li ga je pisao generalni direktor, njegov pomoćnik, predsednik sindikata, predsednik stambene komisije ili kafe kuvarica. Zna se da pisma ne potpisuju samo oni koji pišu neistine i oni koji se plaše tužbi koje mogu uslediti zbog izgovorenih neistina, zbog toga ću se ja za razliku od Vas, lično potpisati na pismu koje očekujem da ćete objaviti na  vašem veb sajtu kao što smo mi uradili, ali u nastavku pisma obratiću se generalnom direktoru kao odgovornom licu u kompaniji Trajal korporacija.

Drago mi je kada me neko poput Vas optuži da delujem negativno i opasno po građane Srbije i kada  nekopoput Vas traži moju smenu sa mesta predsednika sindikata,jer za jednog predsednika sindikata  ne može biti veća čast kada njegovu smenu traže tajkuni i oni koji su upropastili jedno od najboljih srpskih preduzeća i srpske privrede uopšte.

 Ja sigurno nisam opasan po narod i građane Srbije, jer sam ja običan čovek iz naroda i radničko  dete, treća generacija radnika iz smederevske Železare koje je trinaest godina radilo u fabrici, od toga deset godina u direktnoj proizvodnji,ali može se reći da sam opasan i time se javno ponosim po  poremećen  sistem vrednosti u kojem Vi očigledno više nego dobro godinama  plivate, u kome se od rada više ceni politička pripadnost, nesposobnost kao i  notorne laži prevare i obmane. Na takav sistem koji Vama očigledno odgovara ja nikada neću da pristanem.

Što se tiče pisma koje ste nam poslali, gde u prvom delu pisma hvalite sami sebe i uspešnost poslovanja firme koja otpušta radnike i koja se nalazi pred stečajem ne želim da ga komentarišem jer mi je to ispod svake časti.  A što se tiče drugog dela pisma probao bih hronološki da se osvrnem na dobar deo neistina koji ste izneli u tom pismu. Naime, Vladica Tomašević se ne predstavlja kao predsednik sindikata, nego je dugogodišnji predsednik sindikata Sloga legalno izabran, a Odluke o tome ste dobili više puta iako nemate pravo da semešate unutar sindikalnih stvari.  Pored toga , Vladica Tomašević je izabran za poverenika sindikata Sloga za grad Kruševac, a samim tim  je i po funkciji član glavnog odbora sindikata. Istina je da  je Vladica Tomašević već više godinama pod konstantnim mobingom pritiskom, potcenjivanjem i nepodištavanjem,a i Vi i ja dobro znamo da je on za tehnološki višak proglašen samo zato što želite da se obračunate sa njim, a da je kulminacija svega nastala odmah nakon predsedničkih izbora što se podudara sa Vladicinim pozivom na učešće u studenstskim protestima.

Tačno je da je Vladica Tomašević prebačen na mesto čistača kruga uĆićevcu odlukom bugarskog poslodavca, ali je isto tako tačno da je to urađeno zbog toga što su Vladica Tomašević i sindikat Sloga sprečili bugarskog poslodavca da proda imovinu Trajala u  Đenovićima, Kruševcu, Jastrebcu i Beogradu, zbog čega je tadašnji poslodavac prekinuo utvrđivanje reprezentativnosti sindikata Sloga i Vladicu Tomaševića prebacio po kazni u Ćićevac. Dok su vaši sindikalni „miljenici“, kao i predsednik stambene komisije ćutali jer su od bugarskog poslodavca imali pet prosečnih zarada ugovorenih kupoprodajnim ugovorom,jedino je sindikat Sloga uzburkao javnost i dobar je deo te privatizacije poništen našim aktivnostima. Tako da smo mi kao sindikat najvećim  delom zaslužni  za raskidanje privatizacije i za Vaš dolazak na čelo preduzeća.Umesto da bude nagrađen zato što je raskrinkao nečasne namere poslodavca iz Bugarske Vladica Tomašević i sindikat Sloga  i pod Vašim vođenjem firme nastavljaju  da bude progonjeni.  Lično ste u martu  2014 godine u prisustvu jednog od advokata Udruženih sindikata Srbije Sloga obećali  da ćete Vladicu Tomaševića vratiti na svoje radno mesto u fabrici eksploziva, jer je  više nego očigledno bilo svima jasno da je sve to urađeno kao revanšizam prema našem sindikatu. Naravno da reč niste održali kao i da sve dogovore lično sa mnom prekršili što ja u svojoj dugoogodišnjoj sindikalnoj karijeri nisam imao prilike do sad da vidim.

Što se tiče kvalifikacija da je Vladica Tomašević počinio krivično delo zloupotrebe položaja prekoračenja ovlašćenja i pribavio imovinsku korist drugom licu smatramo da je potpuno degutantno da govorite o sudskim procesima koji su u toku. Ako je Vladica Tomašević učinio bilo kakvo krivično delo odgovaraće pred zakonom za to, ali isto tako smatramo da Vi u Vašem poznatom maniru pokušavate da utičete na pravosuđe i da vršite pritisak na nezavisno sudstvo i da bez ikakvih dokaza pokušavate čoveka da stavite na stub srama.

Više nego sam znatiželjan da mi objasnite odakle i po kom osnovu je našem sindikatu ne navodeći da li republičkom, granskom ili sindikatu u preduzeću, isplaćeno po Vašim rečima ukupno 8 miliona i 100.000 dinara, kada je na račun Udruženih sindikata Srbije Sloga od osnivanja sindikata na ime članarine uplaćeno manje od 400.000 dinara što iznosi 0,3 % ukupne članarine te samim tim članarina sindikatu Sloga u Trajalu nije mogla biti veća od 700-800.000 dinara za ovih pet godina. Vrlo sam zainteresovan da mi objasnite kome i na osnovu čega ste uplatili ostalih 7 miliona dinara i gde je taj novac završio. Postoje dve mogućnosti, jedna od tih da ste da ste vrlo perfidnim i bezobraznim izvrtanjem teza taj novac uplatili  kao odbitak za kredite ili administrativne zabrane koje niste odbijali radnicima godinama, a druga je  da ste potencijalno učinilili  krivično delo uplaćujući novac na neke fantomske račune . Poznato nam je da stejedan deo zaostale članarine potpuno protivzakonito uplaćivali na nekakve sumnjive žiro račune grupi ljudi koja je isključena iz Udruženih sindikata Srbije Sloga 2014 godine, iako ste o tome uredno obavešteni, a isto tako lično sam dva puta na sastancima u Trajalu Vašoj saradnici Vesni Kovačević dostavio dokumentaciju o tome.

Naš sindikat ima članova onoliko koliko ima, a poznato je i Vama da smo ujednom trenutku imali više od 300 članova i da su prvo bugarski poslodavac, a kasnije i Vi vršili konstantan pritisak na naše članove već gotovo pet godina da napuste sindikat, a da  za to vreme sindikat Sloga Trajalza svo to vreme  ne može dokazati reprezentativnst ni na Republičkom odboru za utrđivanje reprezentativnosti, jer su u njemu predstavnici sindikata koji Vi štitite uz Trajalu a isto tako i predstavnici Unije poslodavaca čiji ste Vi potpredsednik, tako da je i vrapcima na grani jasno da je tu još jedan vid opstruisanja rada našeg sindikata.

Što se tiče vaših izjava da su Vladici Tomaševićisplaćivanje sume od 50.000 i 100.000 dinara na ruke od strane bugarskog poslodavca prosto mi deluje nemoguće tako nešto jer je taj bugarski poslodavac  javno govorio da će uništiti sindikat Sloga u Trajalu.

U Vašem pismu ste naveli mnogo stvari od kojih je većina neistina, ali niste odgovorili ni na jednu konkretnu stvar koju sam ja izrekao na televiziji N1, pa bih Vas ovim putem ponovo zamolio da odgovorite na pitanja za koja ste izjavili da su laži  i uvreda;

1.       Da li je tačno da je problem Vladice Tomašević počeo onog trenutka kada je u javnosti izbacio informaciju da se u Trajalu prikupljaju potpisi podrške tada smenjenom ministru Bratislavu Gašiću ( postoje i dokazi koji su objavljeni na našem veb sajtu )?

2.        Da li je tačno da ste 2005 godine Vi i Vaši najbliži saradnici dobili kadrovske stanove od Trajala, koji Vam je protiv pravila dodelio predsednik Samostalnog sindikata ( neki Vuja ) koji je kao predsednik Stambene komisije takav kadrovski stan dodelio i sebi, pa se danas u Trajalu govori  da ste iz zahvalnosti i straha  kadriranje u firmi prepustili Vuji?

3.        Da li je tačno da je od skoro snadbevanje radnika  hranom u Trajalu umesto firme „Nate Veljković“ vrši„restoran Bagdala“ i da li taj restoran ima bilo kakve direktne ili indirektne veze sa Vama?

4.        Da li je tačno da ste odbili  poziv Agencije za mirno rešavanje sporova gde smo želeli mirnim putem da sve ove probleme rešimo bez uključivanja javnosti i da li Vam je poznato da na osnovu preporuke Vlade RS koju je potpisao premijer i Vaš predsednik stranke Aleksandar Vučić svaka firma u kojoj je većinski vlasnik država dužna da se pojavi pred Agencijom za mirno rešavanje sporova i zašto ste to odbili?

5.       Da li je istina da su se pre nekoliko nedelja povredila u Trajalu?

6.        Da li je tačno da ste onog trenutka kada smo tražili Vašu smenuposle povrede radnika u Trajalu vršili pritisak isključivo na članove Sloge da potpisuju podršku generalnom direktoru i da će ukoliko ne potpišu podršku biti proglašeni za tehnološki višak?

7.        Da li je tačno da ovih dana Vaši podređeni nose spiskove i istupnice iz sindikata Sloga pod izgovorom da njih u firmi nema ko više da zastupa?

8.        Da li je tačno da Trajal korporacija plaća fudbalere Trajala čiji je direktor ili predsednik kluba sin Bratisla Gašića i zašto su fudbaleri plaćeni od fabrike koja je pred stečajem, a 160 radnika otpušteno iz fabrike?

9.       Da li Vam je poznata a siguran sam da jeste činjenca da je Vaša zamenica Vesna Kovačević direktno meni a pokušaću da je citiram rekla „ Ukoliko smenite Vladicu Tomaševića sa mesta predsednika sindikata od nas možete očekivati punu podršku i dalju saradnju, ukoliko to ne učinite od saradnje nema ništa“.

Moram da kažem da mi je žao što su ovi problemi morali da izađu u javnost, ali s obzirom da niste želeli da razgovarate drugog načina nije bilo . Možda ćete Vi uspeti da svojim pretnjama i pritiscima da ugasite sindikat Sloga u Trajalu, ali budite sigurni da mi od borbe i zahteva za Vašu smenu nećemo odustati i da ćemo još više i žešće radikalizovati naše proteste, dokle god naš cilj ne bude ostvaren. O svim dešavanjima i daljim aktivnostima obavestićemo Svetsku federaciju sindikata čiji smo članovi i od njih tražiti pomoć u rešavanju ovih problema. Isto tako kao ozbiljna organizacija spremni smo i da mirnim putem rešavamo ove probleme, ali smatramo da i Vi kao do sada niste zainteresovani za to.

Takođe, i mi ćemo biti prinuđeni da pokrenemo određene postupke pred nadležnim organima zarad zaštite i ugleda  i interesa sindikata i naših članova.

Nadamo se da će ovo pismo imati prilike da vide i radnici u Trajalu kao što su svi naši članovi imali prilike da vide Vaše pismo upućeno meni,jer ako ste govorili istinu  onda nematešta da krijete.

Srdačan pozdrav,

U Beogradu, 11.04.2017. god.                                                                     

predsednik, Željko Veselinović

 

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Svaka cast Zeljko.Nenezic nas je upropastio.Sve sto si napisao od reci do reci potpisujem da je tacno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content