Home » ОБАВЕШТЕЊА » Четири члана синдиката Слога у Трајалу технолошки вишак
Четири члана синдиката Слога у Трајалу технолошки вишак

Четири члана синдиката Слога у Трајалу технолошки вишак

Извор ТВ Н1, аутор Бета, 10.04.2017.


Од 30 радника крушевачке Трајал корпорације који су проглашени технолошким вишком четворо су чланови Одбора синдиката Слога у том предузећу, а међу њима су председник и потпредседник тог Одбора, рекао је агенцији Бета председник Одбора тог синдиката Владица Томашевић.

„Данас ми је престао радни однос у Трајал корпорацији на основу решења о технолошком вишку које сам добио прошле недеље“, рекао је Томашевић.

Он је оценио да је циљ таквог поступка да се спречи деловање синдиката Слога у том предузећу.

„Пословодство зна да је прекршен закон и да ће морати да ме врати на посао, али удаљавањем четворо од седморо чланова Одбора синдиката из фабрике они гуше рад нашег синдиката, а наши чланови су и до сада имали проблеме“, казао је Томашевић.

Додао је да сматра да је, осим синдикалног деловања, разлог да буде проглашен технолошким вишком и то што је преко Фејсбука и лично позивао раднике те фабрике да подрже протесте младих, који се свако вече одржавају у Крушевцу, као и у још неколико градова у Србији.

Синдикат Слога је, како је казао, обезбедио адвокате који ће помоћи радницима који су проглашени технолошким вишком да поднесу тужбе Основном суду и да се обрате инспекцији рада, додавши да ће тужбе поднети и поједини запослени који су „били натерани да се пријаве за социјални програм“.

У Трајалу је, према подацима синдиката Слога, у току спровођење добровољног социјалног програма за који се пријавило 130 радника, док је још 30 радника проглашено технолошким вишком.

Радници који су проглашени технолошким вишком, према речима Томаћевића, најпре су одбили да се пријаве за социјални програм, потом су по казни слати на чишћење круга да би им затим била укинута радна места.

У Трајал је, како је рекао, у последње време примљено више од 200 младих људи који раде по уговорима о привременим и повременим пословима, док се старији радници на овај начин отпуштају из сталног радног односа.

Поводом проглашавања Владице Томашевића технолошким вишком, синдикат Слога је саопштио да сматра да је стварни разлог за удаљавање из фабрике „његово синдикално супротстављање директору и јавно позивање радника да подрже протесте и бунт незадовољства младих широм Србије и у самом граду Крушевцу“.

Синдикат Слога је најавио да ће због тога у уторак, 11. априла, подржати протест организације „Студентски фронт“ пред Владом Србије на коме ће, између осталог, затражити смену и разрешење генералног директора Трајала Милоша Ненезића.

У Трајал корпорацији агенцији Бета данас је речено да неће одговорити на питања о спровођењу социјалног програма и проглашавању технолошког вишка, која је Бета послала у петак, али да ће током недеље пословодство одржати конференцију за новинаре на којој ће представити постигнуте пословне резултате, те да ће то бити прилика за постављање питања.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top