Home » KAMPANJE » OD DANAS FRONTALNO
OD  DANAS  FRONTALNO

OD DANAS FRONTALNO

Zajednička sednica Glavnih odbora sindikata, osnivača Srpskog sindikalnog fronta (SSF), održana je danas u Beogradu. U prepunoj sali Sava centra, sindikalci iz cele Srbije aklamacijom su  usvojili  Deklaraciju i pozvali sve da se priključe velikom radničkom otporu protiv gašenja radničkih prava.

Lideri četiri sindikata osnivača SSF, Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ i Industrijskog sindikata Srbije, predstavili su budući akcioni plan i uputili javni poziv svima za veliki protest u Beogradu, 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

ssf sava centar
Prisutnima se kao gost obratio i Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije i podržao stvaranje i buduće delovanje SSF.

TEKST DEKLARACIJE

Rešeni i odlučni da zaštite ugrožene interese Sveta rada, svih radnih ljudi, zaposlenih i nezaposlenih, penzionera, seljaka, otpuštenih i opljačkanih radnika, omladine, studenata i svih drugih građana, koji su žrtve tranzicije i svetskih centara finansijske i političke moći, smelo i nepokolebljivo govoreći u ime svoga članstva i većine građana Srbije koji se prepoznaju kao žrtve nametnutih društvenih odnosa, hrabro zastupajući njihove interese, Akcioni odbor, sa odborima svih sindikata-osnivača Srpskog sindikalnog fronta, donosi

 

D E K L A R A C I J U

SRPSKOG SINDIKALNOG FRONTA

1.

Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ i Industrijski sindikat Srbije, osnovali su Srpski sindikalni front potpisivanjem Protokola o zajedničkom akcionom delovanju. Društvena, socijalna i ekonomska situacija u zemlji, stanje države i društva, stanje ekonomske i socijalne neizvesnosti u kome se našla većina građana Srbije, pokušaji potpunog urušavanja radničkih i ljudskih prava i sloboda, uništavanje industrijske demokratije i socijalnog dijaloga, osećanje kolektivne depresije i marginalizacije, beznađe, glad i siromaštvo… Sve ovo je doprinelo svesnom i odlučnom iskoraku u načinu razmišljanja i delovanja sindikata-osnivača Srpskog sindikalnog fronta da prevaziđu sve međusobne razlike i suprotnosti i krenu u zajedničku borbu za opstanak Srpskog radnika, kao dostojanstvenog građanina ove države.

Prepoznali smo činjenicu da je vreme za čekanje na socijalnu pravdu odavno isteklo. Shvatili smo da političko-profiterska oligarhija neće ništa učiniti za radničku klasu Srbije. Shvatili smo da svaka nova retorika predstavnika vlasti završava na isti način, prevarom i pljačkom običnog građanina. Shvatili smo da većina poštenog i sve siromašnijeg radnog naroda Srbije nema načina, niti svog političkog predstavnika da se suprotstavi beskompromisnoj eksploataciji od strane domaćih i stranih vlasnika kapitala.

Neposredni povod za sindikalno okupljanje na zajedničkoj i neraskidivoj liniji odbrambenog fronta su antiradnički i neevropski projekti Zakona o radu i Zakona o štrajku. Ovi predlozi zakona predstavljaju samo nastavak društvenih promena ka uspostavljanju suštine kapitalističkih odnosa, vladavine manjine, bogatih vlasnika kapitala i velike većine, obespravljenih, poniženih i siromašnih radnika.

Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga“ i Industrijski sindikat Srbije, žele da ukažu na neoborivu činjenicu, da od ukupno sindikalno organizovanih zaposlenih u Republici Srbiji, dve trećine njih pripadaju nekom od sindikata u Srpskom sindikalnom frontu, koji po svim Evropskim i svetskim, opšteprihvaćenim normama, ima legitimitet da predstavljanja i zastupa interese radnog naroda u Srbiji. Zbog svega toga zahtevamo da se raspusti nelegalni Socijalo-ekonomski savet Republike Srbije i druga pregovaračka tela i da se o predlozima Zakonu o radu i Zakona o štrajku vodi najšira javna rasprava sa legitimnim socijalnim partnerima.

2.

Polazeći od činjenice da Srpski sindikalni front predstavlja većinu sindikalno organizovanih u Republici Srbiji, te samim tim ima pravo da legitimno predstavlja Svet rada, sindikalni predstavnici udruženih sinidikata u ovoj zajedničkoj akciji svečano izjavljuju, da će se svim raspoloživim sindikalnim sredstvima boriti za ostvarenje sledećih ciljeva:

Uključivanje Srpskog sindikalnog fronta u zvaničan socijalni dijalog na nivou države, u duhu najbolje moguće zaštite stečenih prava i interesa radnika i ostalog radnosposobnog stanovništva u Srbiji;

Sprečavanje donošenje novog Zakona o radu i Zakona o štrajku bez aktivnog učešća predstavnika Srpskog sindikalnog fronta u organima i radnim telima koja čine predstavnici sindikata, vlasnika kapitala i države i bez organizovanja najšire javne rasprave o ovim i drugim zakonima koji utiču na socijalno-ekonomski položaj radnika.

Uspostavljanje najšireg socijalnog dijaloga uz učešće svih značajnih društvenih činilaca u cilju stvaranja ambijenta za realizaciju ključnog ustavnog načela – da Srbija bude država socijalne pravde! Ovo podrazumeva izgradnju društvenih, ekonomskih i socijalnih odnosa u Srbiji u skladu sa najvišim dostignućima Evropsko-kontinentalnog socijalno-ekonomskog i pravnog državnog modela i prakse.

Pokretanje korenitih, sistemskih, ekonomskih i društvenih reformi, koje će kroz adekvatnu zakonodavnu regulativu i njeno dosledno sprovođenje u praksi, sprečiti vladajuću manjinu, da protivno svim civilizacijskim normama, od Srbije stvori zemlju najgrublje ekspoatacije, nejednakosti, diskriminacije i siromaštva.

Srpski sindikalni front, zbog svega gore rečnog i učinjenog srpskom radniku, ističe akciono jedinstvo u nastupu prema Vladi Republike Srbije i drugim organizacijama i pojedincima do ostvarenja usvojenih ciljeva. Sindikati osnivači su svesni težine trenutka i vremena, kao i svoje odgovornosti prema svome članstvu i radno sposobnom stanovništvu ove zemlje, svim poštenim i dobronamernim građanima Srbije, te činjenice, da naša zajednička borba do konačnog ostvarenja ovih ciljeva nema alternativu.

SRPSKI SINDIKALNI FRONT

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top