Home » OBAVEŠTENJA » NOVI MAGAZIN: Na mom radaru

NOVI MAGAZIN: Na mom radaru

 

Na mom radaru                                                       Željko Veselinović

Capture

Autorski tekst predsednika Udruženih sindikata Srbije Sloga za novi broj nedeljnika Novi Magazin

Željko Veselinović je po zanimanju diplomirani ekonomista. Predsednik je Udruženih sindikata Srbije Sloga i savetnik predsednika Vlade AP Vojvodine za radne odnose i socijalno ekonomska pitanja. Takođe, član je Srpske kraljevske asocijacije akademika inovatora i naučnika – SKAIN.

Sindikalnim radom počeo je da se bavi krajem 2000 godine u tadašnjem smederevskom SARTIDU. Prvo kao poverenik u pogonu Topla Valjaonica, zatim kao potpredsednik fabričkog sindikata, a 2003 godine biva izabran za predsednika kao najmlađi predsednik sindikata u istoriji fabrike sa samo 29 godina.

 

SLOGA

Na formiranje Udruženih sindikata Srbije Sloga odlučio sam se sa ciljem stvaranja poštenog, radničkog, avangardnog i nepotkupljivog sindikata kakav je Srbiji potreban tada, kao i sada. Formirali su ga, a ubrzo i omasovili, sindikati koji su ranije postojali, ali su nezadovoljni radom tada postojećih sindikalnih centrala delovali pojedinačno.

novi_magazin-2015-08-27-korica-400Put koji smo mi izabrali: put beskompromisnog suočavanja sa problemima, nepristajanja na kompromise sa bilo kim kada su interesi zaposlenih u pitanju, iskreno iznošenje svojih stavova i zahteva, bez lažnog konformizma, nimalo nije lak. Zbog toga smo o samog osnivanja trpeli velike kritike i pritiske kako od poslodavca (u matičnim firmama naših sindikata), preko lokalnih i republičkih organa vlasti, sve do onih koji bi trebalo da su nam saborci i solidarne kolege – drugih sindikalnih centrala. Razmimoiliženje u posmatranju stvari, identifikovanju i predlozima rešavanja problema sa predstavnicima vlasti i poslodavaca su prirodna stvar i mi nastojimo da ih rešavamo demokratski, pregovorima i dogovorima. Ipak, u nekim situacijama kada smo procenjivali da to nije moguće i dovoljno, nismo se libili, i nakad nećemo, da posegnemo i za svim drugim instrumentima i metodama sindikalne borbe. Zabrinjavajuće je što u radu konstantno nailazimo na otpor i nemogućnost saradnje treće pomenute grupe – kolega iz drugih sindikalnih centrala.

NESLOGA

Nedostatak sindikalne solidarnost, kao osnove za uspeh na polju zaštite naših zajedničkih interesa, zabrinjavajući  je. Interesi zaposlenih su isti, ma kojoj centrali sindikata pripadali. Naše razlike su pre svega plod različitih interesa ljudi koji predvode te centrale. USS sloga je jedini sindikat u zemlji koji ne posluje kao preduzeće: izdržavamo se isključivo od članarine, ne raspolažemo nikakvom imovinom sem one koju koristimo u prostorijama centrale, a na platnom spisku imamo samo jednog zaposlenog.

Druga velika razlika koja nas odvaja od ostalih ogleda se u tome što smo mi kao sindikat koji je uvek neskriveno delovao, hrabro iznoseći svoje stavove protiv svih koji ugrožavaju interese našeg članstva, bez dlake na jeziku. To je i razlog zbog kojeg je naš sajt jedan od najposećenijih u zemlji i što smo sindikat čije su objave najčešće prenošene putem novinarskih agencija i portala.

Nekoliko naših tekstova, objavljenih na sajtu zabeležili su zaista rekordnu čitanost i na to smo ponosni. Istovremeno, svesni smo da je to najviše doprinelo omasovljenju našeg članstva i popularnosti među radnicima u Srbiji.

U odnosu prema Vladi, koja je uvek najodgovornija za položaj zaposlenih, beskompromisni smo. Prema aktuelnoj smo, baš kao i prema predhodnim, otvoreno kritični. Ugroženi smo na sve načine: Zakon o radu nas je doveo u položaj robova,privredni ambijen je katastofalan, a rezultati najnegativniji.

Nikakva propaganda aktuelne Vlade ne može sakriti činjenicu da nam standard sve drastičnije pada, nezaposlenost raste, a privredna aktivnost je sve lošija.

BORBA

U takvoj situaciji licimerno je predstavljati sindikat kao apolitičnu organizaciju. Sve odluke od kojih smo životno zavisni donose političari. Naš zadatak je da do njih dopremo i prenesemo im zahteve, predloge i želje naših članova. To se ne može postići zabijanjem glave u pesak, već samo hrabrim, iskrenim i odlučnim nastupom i na polju politike. Sindikati su svuda u razvijenom svetu jasno politički profilisani i mi neskriveno želimo da se nametnemo kao jak politički akter. Naša politika je potpuno jasna – to je politika zaštite naših ljudskih, građanskih i radnih prava i interesa. Koliko ćemo …

Opširnije u štampanom izdanju br.226, od 27. 8. 2015.

   Kvalitetna i objektivna informacija zahteva novac. Poštujte rad novinara i kupite novi broj Novog Magazina na vašem kiosku. Cena je 150 dinara.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content