Home » OBAVEŠTENJA » Nema sindikata bez članstva, kao ni generala bez vojske!

Nema sindikata bez članstva, kao ni generala bez vojske!

Beograd, 12. decembar 2014. – – Predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović kazao je juče gostujući u emisiji „Otvoreno“ na regionalnoj TV Vujić iz Valjeva da „nema sindikata bez članstva, kao ni generala bez vojske“ i da se zato svest radnika, sindikata i njihovih lidera mora podići na mnogo kvalitetniji nivo.

Capture2

On je današnji položaj radnika u Srbiji opisao nikad gorim, za šta su najvećim delom odgovorni sindikati i njihovi lideri koji nisu u stanju da odgovore vremenu u kome živimo, da je zbog toga potreban zakon o sindikatima kako bi se uredila sindikalna scena u Srbiji i preuzela odgovornost.

Sindikati danas ne mogu mnogo da učine za svoje zaposlene jer se u štrajkove ulazi separatno i pojedinačno po granama.

On je kao dokaz svoje tvrdnje podvukao paralelu između aktuelnog štrajka advokata koji je jedinstven i sindikata javnog sektora koji u štrajkove ulaze separatno, smatrajući pritom da je svaka grana najbitnija pojedinačno za sebe.

Država to vešto koristi, jer pravog otpora i snege tu nema, ocenio je on.

Veselinović se tokom emisije osvrnuo i na najavljeno otpuštanje radnika u javnom sektoru i izrazio sumnju da će se ono sprovesti bez plana i bez utvrđivanja jasnih socijalnih kriterijuma – ko se otpušta i da li je on možda jedini hranilac porodice?

Capture3

Postoje viškovi, ali mora da se napravi paralela gde ti viškovi postoje i šta je danas u kojoj grani deficit.

Viška ima, ali u državnoj upravi, lokalnim samoupravama i javnim preduzećima gde je on nastao kao posledica partijskog zapošljavanja, rekao je on.

Udružene sindikate Srbije „Sloga“ Veselinović je predstavio levičarskim sindikatom koji nije protiv privatnog kapitala, ali je protiv prodaje velikih sistema i javnih dobara, poput struje, izvorišta vode, rudnih bogatstva i svega onoga što jednu državu čini moćnom.

Privatizacije treba da bude, ali po jasnim pravilima i bez mešetarstva, rekao je on.

Tokom emisije lider Sloge je govorio o stanju radništva u Srbiji, pravima zaposlenih na sindikalno organizovanje i na koji način je to sindikatima dozvoljeno.

Ni ovoga puta Veselinović nije izostavio južnokorejsku „Juru“ kao najgori primer onoga šta se može desiti radniku, ali i da osudi način na koji je država nedavno na jednoj poznatoj svetkoj televiziji promovisala Srbiju kao zemlju jeftine radne snage.

O otpremninama, Socijalno – ekonomskom savetu, načinu na koji je politika povezana sa sindikatioma, o zakonu o sindikatima i svemu šta je još rečeno u emisiji „Otvoreno“, možete pogledati u nastavku…

Informativna služba USS „Sloga“

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*