Home » PRENOSIMO » Neke firme duguju i po 100 plata
Графит

Neke firme duguju i po 100 plata

U nekim preduzećima u Srbiji radnici nisu primili i do 100 plata. Ni novi Zakon o radu ne daje inspektorima veću moć.

Oko 50.000 prijavljenih radnika u Srbiji se na kraju svakom meseca pita da li će uopšte primiti zaradu. Najčešće u privatnom sektoru gde redovnu platu prima oko 40 odsto zaposlenih.

Ipak, sa više od osam godina neisplaćenih zarada, niško preduzeće za osobe s invaliditetom „Vuk Karadžić“ je lider u kršenju radničkih prava u Srbiji.
Na svojih 100 plata i dalje čekaju zaposleni u niškoj štampariji “Vuk Karadžić“. Osobe s invaliditetom uz državne subvencije poslednjih 10 meseci primaju bar minimalac. Ostali skoro ništa.

Direktor štamaprije Bratislav Stojković tvrdi da njegova firma ne pravi ozbiljne prekršaje, a poručuje da je država jedina koja može da im pomogne.

Neizvesnu zaradu na kraju svakog meseca, prema zvaničnim podacima, ima više od 50.000 zvanično zaposlenih u Srbiji. Ombudsman Saša Janković upozorava na to da ni novi Zakon o radu nije dao veću moć inspektorima za rad.

“S moje tačke gledišta za desetine i stotine hiljada građana Srbije potpuno je irelevantno da li je novi Zakon storžiji od starog, jer ni po starom ni po novom nisu ostvarivali prava“, kaže on.

Janković poručuje da je država ta koja mora da obezbedi da se poštuje ono što piše u Zakonu.

“U ovom trenutku poslodavcima je jeftinije, može im se jer na njihovoj je savesti da poštuju ono što piše u zakonu“, upozorava ombudsman.

Iz Vlade poručuju da je nov Zakon uveo obavezu izdavanja obračunskog listića, s kojim radnik kojem nije isplaćena zarada može direktno u sud. Opet je odgovornost na pojedincu, a ne na državi, ukazuje Janković.

Ukoliko radnik odluči da pred sudom pozove svog gazdu na odgovornost, obračunski listić i sud mu mogu obezbediti isplatu zarađene plate, ali samo ako na računu firme ima novca, što vrlo često nije slučaj.
Izvor B92  http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=07&dd=24&nav_id=880524

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*