Home » OBAVEŠTENJA » Najsramniji dan sindikalizima

Najsramniji dan sindikalizima

Beograd, 17.10.2018. godine – Jučerašnji protest radnika u fabrici „Milan Blagojević“ iz Lučana zbog emisije „Život priča“ autorke Tatjane Vojtehovski, Sindikat industrijskih radnika „Sloga“ (SIRS) ocenjuje kao jedan od najsramnijih dana u istoriji sindikalizma u Srbiji i kao težak udarac na svet rada sa nesagledivim posledicama po sindikalni pokret u Srbiji.

Foto: Printscreen / youtube

Izražavamo ozbiljnu sumnju da je prostest u Namenskoj režirana predstava direktora i sindikata po nekadašnjoj matrici talasa štrajkova osamdesetih, kada su pojedini sindikati iz Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije, odnosno tadašnjih republika, među kojima i iz Srbije, organizovali štrajkove podrške nesposobnim direktorima preduzeća, takozvanih „gubitaša“, a sve u cilju dobijanja novca za plate iz republičkog i saveznog budžeta.

Takva vrsta režiranih protesta se događala i devedestih kada su pojedine vođe sindikata imale sramne uloge u ratno huškačkoj politici i bezrezervnoj podršci direktorima državnih preduzeća koji su sprovodili tadašnju politiku vlasti koja je dovela do najkrvavijeg građanskog rata u Evropi i čije posledice građani i danas osećaju kroz siromaštvo.

SIRS ujedno i najoštrije osuđuje sramne napade na novinarku Tatjanu Vojtehovski u vidu poziva za njeno hapšenje i javno pita sindikaliste iz Namenske da li je moguće da nisu svesni posledica kojima nanose nesagledivu štetu sebi, fabrici i žrtvama, ali i celokupnom radništvu Srbije.

Ovim putem ih upozoravamo da će doći vreme za polaganje svih računa u vidu lustracije, da ih Srbija i radništvo neće zaboraviti i da će zajedno sa svojim direktorima odgovarati za sve loše učinjene stvari, a naročito za posledice koje se tiču zdravlja i života radnika.

 

Informativna služba

POVEZANA VEST: POTPUNO LUDILO Sindikat štrajkuje i brani direktora kome ginu radnici

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content