Home » SLOGA VESTI » NAJAVA DOGAĐAJA: Investitorima subvencije, a radnicima/ama narušena radna prava
NAJAVA DOGAĐAJA: Investitorima subvencije, a radnicima/ama narušena radna prava

NAJAVA DOGAĐAJA: Investitorima subvencije, a radnicima/ama narušena radna prava

Predsednik USS Sloga i narodni poslanik Željko Veselinović učestvovaće u debatI “Investitorima subvencije, a radnicima/ama narušena radna prava”, koja se održava 26. septembra od 14 do 16 časova u Nišu, u sali Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, ul. Pariske komune bb.

Uvodničari/ke: Goran Obradović, profesor Pravnog fakulteta u Nišu; Željko Veselinović, Sindikat Sloga; Zoran Ristić, UGS Nezavisnost; Zorica Miladinović, novinarka lista Danas; Danijel Dašić, Nacionalna koalicija za decentralizaciju; Miodrag Stanković, gradski odbornik Koalicije „Niš moj grad“

Moderator: Ivan Kuzmanović, Fondacija Centar za demokratiju

Debatu u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju (FCD) će pratiti učesnici u sali i učesnici na zoom platformi, a snimak će naknadno biti podignut na Youtube kanal i sajt FCD-a.  

–  Pitanje subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta i drugih podsticaja koje dobijaju investitori u Srbiji posebno dobija na značaju kada se posmatra iz ugla (ne)poštovanja radnih prava zaposlenih.

Naša država nema jasnu strategiju privrednog razvoja, fabrike se otvaraju uz velike državne subvencije, a mnogi radnici nemaju adekvatnu zaštitu radnih prava. Postoji veliki broj svedočenja zaposlenih o kršenju prava na radu i u vezi sa radom, od različitih oblika prinude od strane poslodavaca, neadekvatnih radnih uslova i radnog vremena, neisplaćivanja zarada, pa sve do slučajeva ozbiljnog narušavanja bezbednosti i zdravlja na radu. Istovremeno, i dalje čekamo na donošenje novog Zakona o radu koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada.

Kakve su posledice politike državnih subvencija na zaposlene? Koje uslove moraju da ispune poslodavci koji su dobili podsticaje i da li imamo efikasnu kontrolu ispunjavanja njihovih obaveza? Koliko su sigurna ova radna mesta, imaju li subvencionisani investitori pravo na otpuštanje radnika? Postoji li u ovoj oblasti kršenje zakonskih normi i kako u tim slučajevima postupaju Inspektorat za rad i drugi nadležni organi? Reaguju li efikasno pravosudni organi i šta je do sada pokazala sudska praksa? Koliko su sindikalne organizacije u mogućnosti da zaštite prava ovih radnika? Šta o svemu kažu udruženja poslodavaca? Na koji način mediji izveštavaju o kršenju radnih prava? Kakva je po ovom pitanju uloga javnosti i civilnog društva u Srbiji?

Na ova i druga otvorena pitanja pokušaće da daju odgovore učesnici debate  „Investitorima subvencije, a radnicima narušena radna prava“.

Debata se organizuje u okviru projekta „Socio-ekonomska prava i održivi razvoj“ uz finansijsku podršku Međunarodnog centra Olof Palme.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Comments are closed.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top