Home » PODRŠKA » ASTRA prijavila slučaj Linglong Folksvagenovom sistemu za uzbunjivanje u Berlinu

ASTRA prijavila slučaj Linglong Folksvagenovom sistemu za uzbunjivanje u Berlinu

ASTRA, jedna od veoma aktivnih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji, 22. septembra, u Berlinu predala je prijavu Folksvagenovom sistemu za uzbunjivanje zbog kršenja ljudskih prava radnika u fabrici Linglong u Zrenjaninu.

Folksvagen je još 2018. potpisao ugovor o kupovini guma koje treba da počnu da se proizvode u zrenjaninskom pogonu fabrike.

ASTRA na svom sajtu /link/ navodi da smo mesecima unazad svedoci medijskih i NVO izveštaja koji ukazuju na teško kršenje ljudskih i radnih prava radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji fabrike Linglong, a kao što je poznato ni reakcije međunarodnih tela – Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija – nisu izostale.

Reakcije nadležnih institucija države Srbije povodom ovog slučaja svele su se na sporadična negiranja ili kompletnu ćutnju.

ASTRA ovim potezom skreće pažnju rukovodstvu Folksvagena, da su postupanja njihovog dobavljača, fabrike Linglong iz Zrenjanina, višestruko problematična, kao i da je proizvod (automobilske gume) kompromitovan zbog kršenja ljudskih prava i trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Folksvagen ima jasne i stroge politike koje se tiču korporativne odgovornosti i očekujemo njihovu reakciju.


Udruženi sindikati Srbije Sloga pozdravljaju akciju ASTRE jer su se od samog početka problema sa angažovanjem i tretmanom prema radnicima na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu solidarisali i više puta osudili njihovo izrabljivanje, koje smo takođe ocenili kao opasnom trgovinom ljudima na koje država, njeni čelnici i Inspekcija rada uporno ćute.

U trenutku kada država i vlast nameravaju da uvoze jeftinu radnu snagu iz inostranstva i najave da će Beograđane od oktobra prevoziti vozači iz Bangladeša, Šri Lanke, Indije, Turske i Rusije, moramo biti zabrinuti za njihov budući tretman, posebno nakon nehumanog i neljudskog tretmana sa radnicima iz Kine i Vijetnama.

Posebno ako uzmemo u obzir sistematsko uništavanje najvećeg javnog prevoznika u Beogradu, JP GSP Beograd, gde postoji očigledna namera da se vozači i majstori na održavanju vozila takođe zamene radnicima iz inostranstva, a dokaz koji ukazuje na to je neskriveno nezakonito ponašanje čelnika tog preduzeća koji otpuštaju vozače zbog zahteva za boljim životom, boljim platama, bezbednim vozilima i uslovima rada.

Informativna služba

Izvor vesti: astra.rs ASTRA prijavila slučaj Linglong Folksvagenovom sistemu za uzbunjivanje

Komentar. USS Sloga

Foto: ASTRA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content