Home » SLOGA U JAVNOSTI » KRUŠEVAC GRAD Predlog novog Zakona o radu na strani radnika, ali ne na štetu poslodavaca

KRUŠEVAC GRAD Predlog novog Zakona o radu na strani radnika, ali ne na štetu poslodavaca

Regulisanje ugovora o radu, agencijskog privremeno-povremenog angažmana, radnih sporova,zarada, minimalne zarade i zaštita ugroženih grupa zaposlenih, glavne su stavke regulisane predlogom Zakona o radu, koji je juče predstavljen na tribini USS „Sloga“ u Kruševcu.“Alternativna“ zakonska platforma,nastala po modelu Centra za dostojanstven rad, uz podršku Centra „Ulof Palme“ predstavlja,kako je predočeno, prilagođen model evropskog zakonodavstva,ali je istovremeno usklađen sa domaćom radnom praksom

– Naš predlog nije usmeren protiv poslovdavca,naprotiv,poslodavcima može da pomogne, pod uslovom da je reč o pravim poslodavcima, koji nisu došli u našu zemlju samo da bi uzeli državne subencije i eksplatisali jeftinu radnu snagu – napominje u izjavi za „Kruševacgrad“ Željko Veselinović, predsednik USSS „Sloga“, dodajući da je Srbija, na žalost, i u medijima,poput CNN-a, reklamirana kao zemlja jeftine radne snage.

Zakon je usklađen sa evropskom zakonodavnom praksom, isključuje mogućnost obesmišljavanja, oslanja se na regulativu iz zemalja u regionu,a reguliše vrlo važne teme, poput mogućnosti da radnici rade duže od 10 godina po ugovoru na određeno vreme(u predlogu su ugovori jasno definisani,sa predviđenim probnim rokom od tri do šest meseci) ili sistema agencijskog zapošljavanja,koji je u predlogusveden na nivo angažmana putem omladinskih zadruga.

Konkretnije, dodaje Veselinović, u predlogu Zakona o radu Sindikata „Sloga“, agencijski angažman postoji samo radi ostvarivanja potrebe poslodavaca za sezonskim radnicima, dok se u drugim slučajevima poslodavcima takav angažman praktično ne bi isplatio.

Vrlo je važno što je predviđeno i postojanje posebne insitucije sudskih jedinicakoje bi se eksluzivno bavile radnim pravom– to bi garantovalo da radni sporovi ne traju duže od pet godina – iznosi Veselinović. –Važno je i što je ovde reč o kompletnom paketu radnog zakonodavstva,jer osim Zakona o radu, obuhvata i Zakon o štajku,Zakon o inspekcijskom nadzoru,Zakon o Socijalno-ekonomskom savetu,Zakon o agencijskom zapošljavanju.Sistem minimalne zarade može biti samo izuzetak,a ne pravilo.Dobar primer je Crna Gorkoja je od ove godine uvela minimalac od 450 evra, ne da bi uništila poslodavce, već da bi ih motisivala, budući da ih je istovremeno oslobodila određenih poreza i doprinosa.

Prof. dr Mario Reljanović iz Centra za dostojanstven rad i jedan od autora zakonskog predloga podvlači da je u ključnom fokusu alternativne platoforme – radnik i radni odnos.

– Ovde u modelu odustajemo od rada van radnog odnosa – objašnjava za „Kruševacgrad“ prof. dr Mario Reljanović. – Sva prava koja se vezuju za radni odnos može da ostvari neko ko je radno angažovan bez obzira na model angažovanja.Dovoljno je da je reč o licu koje ulaže rad u nekom organizovanom procesu rada.Otuda predlog ne poznaje model „privremeno-povremenih poslova“ ,već samo radni odnos na određeno vreme. Ceo zakon,na kome je radila radna grupa od 10 članova(akademici,predstavnici visokoobrazovnih institucija,advokati,nevladin sektor), rezultat je kombinacije radne prakse, harmonizovanja sa pravom EU, čak i sa nekim preporukama, koji još uvek nisu prihvaćene od strane naše države. On nije anomalija u sistemu, već u ovom (nekonačnom)obliku,može se primenjivati od sutra.

 

Autori „alternativnog“ zakona koji su do sada predstavili predlog u 10 većih gradova u Srbiji, napominju da će do kraja marta imati koncipiran i izdefinisan konačan predlog Zakona o radu, kao i da će pozvati sve činioce u društvu da se o njemu javno izjasne. Više od 10 konkretnih predloga iznetih tokom tribina u Srbiji, već je inkorporirano u predloženu platformu.

N.G.


SSP:Predlog Zakona direktno rešava važne probleme

Katarina Panić, predsednica Gradskog odbora SSP, stranke koja je na zajedničkoj listi sa USS „Sloga“ naglašava, između ostalog, da predlog zakona o kome je reč utiče na vrlo važne probleme: uslove rada, prekovremen rad, položaj trudnica, radno angažovane dece, roditelja dece sa određenim ograničenjima u razvoju, problem otpuštenih radnika, žrtava stečaja.

To je potpuno dovoljan argument da se razmisli kome se daje glas 3.aprila – navodi Katarina Panić.


Novi zakon neophodan

Istraživanje pokazuje da su radnici u Srbiji najproduktivniji u Evropi, o čemu govori podatak da prosečno u toku nedelje rade 43,5 časova, iako imaju najmanje plate – navodi Vladimir Radosavljević, potpredsednik USS „Sloga“. –Gazde uzimaju 50 posto našeg rada, dok im u svetu ostaje 10 do 20 postoUkoliko mi nismo svesni da je dosta da gazde žive od našeg rada,onda bolje nismo zaslužili.Možemo,dakle, da gasimo požar po firmama kao danasili možemo da krenemo „od glave“– odnosno da imamo nov Zakon o radu.

Izvor: kruševacgrad.rs  

Foto: Sloga

 

 

..

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*