Home » OBAVEŠTENJA » Kratkoročni i jeftini politički poeni odlazećeg premijera

Kratkoročni i jeftini politički poeni odlazećeg premijera

Izvor: Danas, 27.04.2017. –

 

Dok premijer Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će do kraja godine biti povećane ne samo plate u javnom sektoru i penzije već i minimalne zarade u realnom sektoru, poslodavci i stručna javnost tvrde da ne postoje uslovi za tako nešto…

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, takođe tvrdi da se u konkretnom slučaju radi o zameni teza.

– Nije pravilno govoriti o povećanju plata u javnom sektoru već o njihovom vraćanju na prethodni nivo.

Kada Vučić suspenduje odluku o smanjenju plata i penzija tek nakon toga se može govoriti o njihovom realnom povećanju. U suprotnom to je potpuna besmislica.

Plate u Srbiji su veoma niske i naravno da ih treba povećati. Međutim, premijer Vučić demagoški stalno najavljuje povećanje plata ali do toga nikako da dođe.

Što se tiče realnog sektora tu plate zavise od poslovanja tih preduzeća. Vlada Srbije umesto da ukine parafiskalne namete malim i srednjim preduzećima i tako stimuliše poslodavce da daju veće zarade na tom planu nije uradila ništa.

Takođe ne verujem ni da će poslodavci ali ni međunarodne finansijske organizacije podržati Vučićevu ideju o povećanju plata zaposlenima u realnom sektoru.

Time bi direktno bio smanjen profit mnogih stranih kompanija, a praksa je pokazala da Vučić daleko više brine o interesima poslodavaca nego radnika, pa ne verujem da će rizikovati sukob sa krupnim kapitalom.

Stoga, iako bi povećanje plata u Srbiji i u javnom i u realnom sektoru mogla da bude ocenjena kao nasušna potreba, ne verujem da će do toga i doći.

Pre sam mišljenja da ovakvim izjavama Vučić želi da dobije kratkoročne i jeftine političke poene u javnosti – zaključuje Veselinović za Danas.

Opširnije na: Poslodavci protiv premijera, sindikalci mu ne veruju 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*