Home » SLOGA VESTI » Jalovi razgovori, rezultati još …

Jalovi razgovori, rezultati još …

„Ni zakona, ni kolektivnog ugovora, niti para“

Beograd, 10. januar 2014. godine — Danas je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održan sastanak reprezentativnih sindikata prosvete sa resornim ministrom Srđanom Verbićem na kome im je praktično saopšteno da su njihovi predlozi odbijeni.

foto_razgovor_sindikati

Foto – Ministarstvo obrazovanja

Iz zvaničnog saopštenja Ministarstva prosvete, može se pročitati da je sindikatima rečeno da se čekaju nekakva mišljenja, odnosno primedbe relevantnih institucija na Poseban kolektivni ugovor (PKU), te da se sprema i nekakav „predlog sporazuma“ koji će, između ostalog, podrazumevati i prekid štrajka i biti ponuđen sindikatima na potpisivanje. Takođe, dogovoreno je da se novi sastanak održi sledeće nedelje. /videti saopštenje/

Ocenu sa današnjeg sastanka, međutim, dao je i jedan sindikalac.

„Ni zakona, ni kolektivnog ugovora, niti para“ – ovako je danas za list Politika u jednoj prostoj rečenici prokomentarisan učinak današnjeg sastanka od strane Miodraga Sokića, iz Sindikata radnika u prosveti Srbije. Kratko, jasno i precizno! /link/

sokic

Sokić – Sloga- Arhiva

Podsećanja radi, prosvetni radnici su na poziv Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosvetni Srbije od 17. novembra prošle godine u štrajku, zahtevajući da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru. Pored toga prosvetari zahtevaju potpisivanje novog Kolektivnog ugovora i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 

protest

Sloga- Arhiva – Protest prosvete 2014.

Štrajku se u duhu radničke solidarnosti odazvao i naš Granski sindikat prosvetnih radnika Sloge, čiji su se članovi pridružili štrajkovima po školama i ustanovama širom Srbije, ali i učestvovali u velikom protestu koji je održan krajem decembra u Beogradu.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*