Home » OBAVEŠTENJA » Insistiraćemo na izradi što boljeg Zakona o vojsci Srbije
Insistiraćemo na izradi što boljeg Zakona o vojsci Srbije

Insistiraćemo na izradi što boljeg Zakona o vojsci Srbije

Sindikat zaposlenih u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije „Sloga“ će učestvovati na svim sastancima i javnim raspravama na izradi Zakona o vojsci Srbije jer smatra da je za sve pripadnike vojske ovaj zakon najbitniji.

Na osnovu zaključaka sa sastanka sa radnom grupom ministarstva odbrane za izradu Zakona o vojsci, Sloga je dostavila svoje predloge u skladu sa dogovorenim rokovima, koji ističu.

Očekujemo da će radna grupa prema dogovoru do polovine juna ove godine izraditi Nacrt zakona i predstaviti ga sindikatima kako bi i ini imali vremena da ga pogledaju, razmotre i daju svoje mišljenje.

U sadašnjem zakonu mnoge stvari koje se tiču pripadnika vojske nisu regulisani. Pojedini čanovi zakona daju preširoko tumačenje, a praksa je pokazala da se isti članovi zakona različito tumače od jedinice do jedinice.

Glavne primedbe na sadašnji zakon su što ne postoji jasno definisana minimalna osnovica za obračun plata, niti je definisan topli obrok i regres, prekovremi sati, zdravstveno osiguranje, karijerno napredovanje.

Status profesionalnih vojnika nije još uvek rešen, a vojni nameštenici nemaju sve prinadležnosti koje nosi formacijsko mesto na kome rade. Ne možete imati situaciu da dva pripadnika vojske rade isti posao, da jedan ima beneficirani radni staž, a drugi ne.

Upravo zato će Sloga u ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije svojim predlozima pokušati da se izbori da svi pripadnici vojske dobiju što bolji zakon, iako je upitno šta će se desiti sa izradom zakona ako se posle parlamentarnih izbora promeni ministar odbrane.

Verovatno bi smo imali situaciju da novi ministar formira i novu radnu grupu, međutim, mi ćemo inistirati da radna grupa što pre počne sa radom, jer je pitanje statusa pripadnika vojske od ključnog značaja, budući da je postojeći zakon jedan od osnova za odliv kadra koji je svakim danom sve veći.

IS

 

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top