Home » OBAVEŠTENJA » Inicijativa za ocenu ustavnosti Kolektivnog ugovora EPS-a
Inicijativa za ocenu ustavnosti Kolektivnog ugovora EPS-a

Inicijativa za ocenu ustavnosti Kolektivnog ugovora EPS-a

Beograd, 24.12.2016. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Sindikat „Sloga Kolubara“ i Sindikat „Sloga EPS“, podneli su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za pokretanje ustavnosti i zakonitosti Posebnog kolektivnog ugovora (PKU) za Elektroprivredu Srbije, jer smatraju da je on u totalnoj suprotnosti sa Ustavom i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Sindikati su jasnog mišljenja da se Posebnim kolektivnim ugovorom EPS-a vrši otvorena diskriminacija zaposlenih i grubo krše njihova prava po osnovu rada, kao i pravo na slobodno sindikalno organizovanje i pripadnost sindikalnoj organizaciji u koju oni žele, budući da se mnogobrojnim odredbama PKU zaposleni ucenjuju i upućuju da ih ostvaruju isključivo preko jedne sindikalne organizacije, reprezentativnog „Sindikata radnika EPS-a“, koju ugovorom poslodavac favorizuje.

Ovo je posebno istaknuto u članu 27. PKU koji obavezuje poslodavca da na ime prevencije radne invalidnosti i rehabilitacije zaposlenih, mesečno na račun tog sindikata uplaćuje najmanje 0.59 procenata, kao i 0.2 posto za finansiranje kulturnih i sportskih aktivnosti od ukupne mase sredstava isplaćenih za zarade zaposlenih kod poslodavca.

Imajući u vidu visinu zarada u sistemu EPS-a, uočljivo je da se radi o višemilionskim iznosima kojima raspolaže jedan sindikat, koji je ovim preuzeo ulogu poslodavca i odlučuje o tome ko će, kad i gde da ide na zdravstvenu rehabilitaciju, uz jasan uslov da je član njihovog sindikata, umesto da o tome odlučuje mešovita komisija sastavljena od predstavnika poslodavca, svih sindikata, stručnih lica medicine rada i socijalnih radnika koji imaju stručnu kompetentnost.

Smatramo da je ovim PKU poslodavac kupio lojalnost sindikata da u narednom periodu sprovodi sve odluke, pa i one štetne po zaposlene, poput dalje racionalizacije i otpuštanja u EPS-u.

Informativna služba

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top