Home » OBAVEŠTENJA » Danas: I u Geoksu savetuju pampers radnicima

Danas: I u Geoksu savetuju pampers radnicima

Izvor: Danas, 20. jul 2016.
Autor: Vojkan Ristić.-

Radnici u vranjanskim pogonima italijanske fabrike obuće tvrde da sve teže podnose nekorektan odnos poslodavca.

* Tokom osmočasovne smene zaposleni mogu samo dva puta da odu u toalet * Zbog vređanja ili nazivanja pogrdnim imenima radnici nemaju kome da se žale * Poslodavac isplatio prekovremeni rad po nalogu inspekcije koja je reagovala na anonimne prijave iz fabrike

Nakon što su lokalni mediji objavili ispovest Gordane Krstić, koja je zbog „nenormalnih uslova za rad“ napustila posao u Fabrici obuće Geoks u Vranju, počelo je da se odmotava još jedno klupko mobinga stranih poslodavaca u Srbiji.

Kao najdrastičniji primer ova bivša radnica navodi da je „zaposlenima u toku smene od sedam do 15 sati dozvoljeno da samo dva puta idu u toalet, a da im je italijanski poslodavac preporučio da ukoliko imaju češće fiziološke potrebe, nose pampers pelene“. Novinaru Danasa obratilo se više radnika Geoksa koji su ukazali na ponižavajući odnos italijanskog poslodavca, ali su želeli da ostanu anonimni, jer bi u slučaju objavljivanja njihovih imena momentalno dobili otkaz.

– Postoji verbalno vređanje, nazivaju nas pogrdnim imenima, na šta nemate kome da se žalite. Ni u jednoj hali nema adekvatnog provetravanja, pa se dešavalo da se radnici onesveste zbog isparenja lepka pod letnjim temperaturama. Oni su morali nakon intervencije hitne pomoći da se vrate na radnu liniju i odrade svoju smenu do kraja – kaže jedan od sagovornika Danasa iz Geoksa.

Prosečne zarade se kreću oko 30.000 dinara. Isplaćuju se redovno. U najvećem broju slučajeva na linijama za proizvodnju rade iskusni obućarski radnici koji su svoj radni vek započeli u Koštani, a potom radili u više porodičnih fabrika obuće koje postoje u Vranju.

– U Geoks sam otišao jer moj bivši poslodavac nije više redovno isplaćivao zarade. Ja spadam u red mlađih i iskusnih radnika. Inače, u pogledu zapošljavanja Italijani ne žele starije od četrdeset godina, bez obzira na iskustvo. Mom kolegi su rekli kada je hteo da iz istih razloga pređe u Geoks da je sa 43 godine prestar i da oni „ne zapošljavaju penzionere“ – navodi drugi sagovornik Danasa.

Lokalnoj inspekciji rada iz Geoksa stigle su četiri anonimne prijave radnika koje se odnose na loše uslove, ali i na neisplaćivanje prekovremenog rada. Poslodavac je nakon rešenja inspekcije rada isplatio uvećanu zaradu za prekovremeni rad. Kako tvrde radnici, uprkos visokim temperaturama i pritužbi upućenih inspekciji, još uvek nije rešen problem „provetravanja radnog prostora, gde postoji opasnost od blažeg trovanja isparenjima hemikalija, u prvom redu lepka za sastavljanje obuće“.

Za sada u „Geoksu“ ne postoji sindikalna organizacija koja bi se bavila zaštitom prava zaposlenih, iako to nije zabranjeno.

– Ma kakav sindikat, odmah bismo dobili otkaz. To nam je indirektno savetovano pre nego što smo se zaposlili. Ne mogu da kažem da nam je neko branio da se organizujemo, ali jednostavno postoji strah od gubitka posla, a to neko koristi – kaže sagovornik Danasa.

Ne razgovaraju sa medijima

U vranjanskoj fabrici koja je podignuta iz subvencije Vlade Srbije od preko tri miliona evra za otvaranje novih radnih mesta, kao i višemilionskim ulaganjem u sređivanje industrijskog prostora u Slobodnoj zoni „Bunuševac“, novinar Danasa nije mogao sa stupi u kontakt ni sa jednim odgovornim licem zaduženim za odnose sa javnošću. „Takva osoba jednostavno ne postoji“, rekao nam je jedan od sagovornika koji nije želeo da se predstavi, a javio se na fiksni telefon fabrike.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. More … nanu lopovsku. Nema leba bez revolucije. Svi na ulice i da najurimo govna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*