Home » ОБАВЕШТЕЊА » Данас: И у Геоксу саветују памперс радницима
Данас: И у Геоксу саветују памперс радницима

Данас: И у Геоксу саветују памперс радницима

Извор: Данас, 20. јул 2016.
Аутор: Војкан Ристић.-

Радници у врањанским погонима италијанске фабрике обуће тврде да све теже подносе некоректан однос послодавца.

* Током осмочасовне смене запослени могу само два пута да оду у тоалет * Због вређања или називања погрдним именима радници немају коме да се жале * Послодавац исплатио прековремени рад по налогу инспекције која је реаговала на анонимне пријаве из фабрике

Након што су локални медији објавили исповест Гордане Крстић, која је због „ненормалних услова за рад“ напустила посао у Фабрици обуће Геокс у Врању, почело је да се одмотава још једно клупко мобинга страних послодаваца у Србији.

Као најдрастичнији пример ова бивша радница наводи да је „запосленима у току смене од седам до 15 сати дозвољено да само два пута иду у тоалет, а да им је италијански послодавац препоручио да уколико имају чешће физиолошке потребе, носе памперс пелене“. Новинару Данаса обратило се више радника Геокса који су указали на понижавајући однос италијанског послодавца, али су желели да остану анонимни, јер би у случају објављивања њихових имена моментално добили отказ.

– Постоји вербално вређање, називају нас погрдним именима, на шта немате коме да се жалите. Ни у једној хали нема адекватног проветравања, па се дешавало да се радници онесвесте због испарења лепка под летњим температурама. Они су морали након интервенције хитне помоћи да се врате на радну линију и одраде своју смену до краја – каже један од саговорника Данаса из Геокса.

Просечне зараде се крећу око 30.000 динара. Исплаћују се редовно. У највећем броју случајева на линијама за производњу раде искусни обућарски радници који су свој радни век започели у Коштани, а потом радили у више породичних фабрика обуће које постоје у Врању.

– У Геокс сам отишао јер мој бивши послодавац није више редовно исплаћивао зараде. Ја спадам у ред млађих и искусних радника. Иначе, у погледу запошљавања Италијани не желе старије од четрдесет година, без обзира на искуство. Мом колеги су рекли када је хтео да из истих разлога пређе у Геокс да је са 43 године престар и да они „не запошљавају пензионере“ – наводи други саговорник Данаса.

Локалној инспекцији рада из Геокса стигле су четири анонимне пријаве радника које се односе на лоше услове, али и на неисплаћивање прековременог рада. Послодавац је након решења инспекције рада исплатио увећану зараду за прековремени рад. Како тврде радници, упркос високим температурама и притужби упућених инспекцији, још увек није решен проблем „проветравања радног простора, где постоји опасност од блажег тровања испарењима хемикалија, у првом реду лепка за састављање обуће“.

За сада у „Геоксу“ не постоји синдикална организација која би се бавила заштитом права запослених, иако то није забрањено.

– Ма какав синдикат, одмах бисмо добили отказ. То нам је индиректно саветовано пре него што смо се запослили. Не могу да кажем да нам је неко бранио да се организујемо, али једноставно постоји страх од губитка посла, а то неко користи – каже саговорник Данаса.

Не разговарају са медијима

У врањанској фабрици која је подигнута из субвенције Владе Србије од преко три милиона евра за отварање нових радних места, као и вишемилионским улагањем у сређивање индустријског простора у Слободној зони „Бунушевац“, новинар Данаса није могао са ступи у контакт ни са једним одговорним лицем задуженим за односе са јавношћу. „Таква особа једноставно не постоји“, рекао нам је један од саговорника који није желео да се представи, а јавио се на фиксни телефон фабрике.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. More … nanu lopovsku. Nema leba bez revolucije. Svi na ulice i da najurimo govna.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top